Sidste chance: FLAG - objekt, ikon, symbol

Så er det blevet sidste chance for at opleve udstillingen ”FLAG – objekt, ikon, symbol” på Randers Kunstmuseum, hvor der stilles skarpt på begrebet national identitet. Udstillingen lukker 12. januar 2020.

Hesselholdt & Mejlvang: Native, Exotic, Normal / Circle of Flags, 2016. 12 flagstænger. 12 flag. Farvet fiberglas og polyester. Foto: Lone Eriksen

Udstillingen ”FLAG – objekt, ikon, symbol” markerer 800-året for legenden om verdens ældste nationalflag, Dannebrog. Her sættes fokus på flaget i kunsten fra 1960 frem til i dag. Fra Sven Dalsgaards (DK, 1914-1999) Dannebrogsværker, der skabte skandale i Paris i 1967, til den kinesiske kunstner Ai Weiweis (CN, 1957) seneste politiske flagværker om tidens flygtningestrømme på tværs af nationale grænser. Hertil vises en lang række nye og nyere ”flagværker” af anerkendte danske og internationale kunstnere.

MIKKEL CARL (DK), CLAUS CARSTENSEN (DK), ISMAR CIRKINAGIC (BA/DK), SVEN DALSGAARD (DK), GARDAR EIDE EINARSSON (NO), JEANNETTE EHLERS (DK), WILHELM FREDDIE (DK), THIERRY GEOFFROY/COLONEL (FR/DK), POUL GERNES (DK), JOHN GERRARD (IE), GUDRUN HASLE (DK), HESSELHOLDT & MEJLVANG (DK), PETER HOLST HENCKEL (DK), SUPERFLEX (DK), LARS VON TRIER (DK), AI WEIWEI (CN).

Udstillingen på Randers Kunstmuseum er en del af det større udstillings- og samarbejdsprojekt ”Herfra hvor vi står – 7 udstillinger om national identitet”, som er initieret af Randers Kunstmuseum, og skabt i samarbejde med Skovgaard Museet, Holstebro Kunstmuseum, Glasmuseet Ebeltoft, Horsens Kunstmuseum, Skive Museum og Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, der alle har allieret sig med en bred vifte af danske og internationale kunstnere i bestræbelsen på at undersøge begrebet ”national identitet”. ”FLAG – objekt, ikon, symbol” var den første udstilling, der åbnede tilbage i august og er derfor også den første, der lukker. Man kan dog stadig opleve de resterende udstillinger, der lukker i løbet af foråret 2020.

I udstillingsperioden har Randers Kunstmuseum haft besøg af et stort antal elever fra både grundskolen og videregående uddannelser fra Randers og omegn. 90 elever fra Randers Statsskole lagde blandt andre vejen forbi, da de deltog i en kunstnerworkshop, hvor de producerede flagvideoer i samarbejde med kunstnerduoen Hesselholdt & Mejlvang, der er repræsenteret på udstillingen ”FLAG – objekt, ikon, symbol” med fire værker. Det var også Hesselholdt & Mejlvang, der stod bag konceptet, for en stor flaginstallation, der er blevet vist i Randers Kunstmuseums Kunstlaboratorie. Næsten 600 folkeskoleelever deltog i et undervisningsforløb tilrettelagt af Folkekirkens Skoletjeneste og producerede efterfølgende flag til den fælles flaginstallation. Flag, der viste sider af dansk identitet, eleverne gerne ville hylde, andre flag rummede en kritik, ligesom der også kunne findes både håb og opfordringer i elevernes fortolkninger af Dannebrog.

Udstillingen vises på Randers Kunstmuseum i perioden 10.8.2019 til 12.1.2020.

Nu ser Randers Kunstmuseum frem mod udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker”, hvor samtidskunsten endnu engang sætter et relevant tema under debat.