Kunstoplevelser for hele familien i efterårsferien

Med inspiration i Helen Schous monumenter skal der laves rytterstatuer på Randers Kunstmuseum. Foto Roar Paaske Randers Kunstmuseum

Benyt efterårsferien til at besøge Randers Kunstmuseum og den nyåbnede særudstilling "HELEN SCHOU – Monumenternes kvinde", der udforsker billedhuggeren Helen Schous (1905-2006) kunstneriske produktion gennem mere end otte årtier. Med udstillingen sættes fokus på et af det 20. århundredes store kvindelige forbilleder. En kunstner, der har sat store aftryk i dansk kunsthistorie og særligt huskes for to monumentale bestillingsarbejder; rytterstatuen af ”Kong Christian X” (1955) i Aarhus og ”Den Jyske Hingst” (1969) i Randers. Som en af få danske kvindelige kunstnere bevægede Schou sig med de to monumentale værker ind på et traditionsbundet og mandsdomineret kunstnerisk felt, en kunstnerisk og fysisk bedrift som udstillingen sigter efter at belyse. Med udstillingen vil Randers Kunstmuseum kaste et nyt blik på Schou og bidrage til en facetteret og mangfoldig fortælling om det 20. århundredes billedhuggerkunst.

Udstillingen tager afsæt i Schous arbejde med ”Den Jyske Hingst”, der er den egentlige baggrund for, at udstillingen vises på Randers Kunstmuseum. Med sin placering på Østervold har skulpturen gennem 50 år været et kendt og elsket vartegn for Randers by. Mange kender skulpturen, men meget få kender kunstneren bag. Målet med udstillingen er derfor at give publikum et bredt indblik i Schous kunstneriske arbejde og samlede produktion belyst gennem en række tematiske snit; ”Fra skitse til monument”, ”Værker i det offentlige rum”, ”Drømmen om en hest” og ”Rytterstatuen af Kong Christian X”.

Lav din egen rytterstatue

Med inspiration i udstillingen inviterer Randers Kunstmuseum lørdag 10. oktober kl. 11-13 og onsdag 14. oktober kl. 14-16 børn og voksne til at fortolke Schous arbejder i voks. Efter en omvisning i særudstillingen skal man give sig i kast med at lave sin egen rytterstatue. Men hvad skal der egentlig til, for at en skulptur er en rytterstatue? Og behøver det være en rytter på en hest? Vi arbejder i sort voks, som er let og sjovt at arbejde med for alle – børn som voksne.

Aldersgruppe: Børn og voksne
Sted: Randers Kunstmuseum
Det er gratis at deltage. Tilmelding på 86 42 29 22 eller info@randerskunstmuseum.dk anbefales, da der max kan deltage 15 personer pr. dag.

Fredag 16. oktober kl. 12-15 gentages den kreative del af aktiviteten i et åbent værksted efter særudstillingen. Det er ikke nødvendigt med tilmelding, men der vil være en begrænsning på antal deltagere.

Bliv klogere på kunsten

Søndag 18. oktober inviterer Randers Kunstmuseum til hele tre arrangementer; Book en kunsthistoriker, Skulpturvandring – Kvindelige kunstnere og Offentlig omvisning.
I tidsrummet kl. 10-16 vil det være muligt at Booke en kunsthistoriker til en dialog om et værk, et tema eller andet – helt gratis. Book en kunsthistoriker er et alternativ til den traditionelle omvisning på Randers Kunstmuseum, der ikke kan gennemføres i samme omfang som tidligere pga. retningslinjerne for COVID-19. Ring på telefon 86 42 29 22 for at booke en tid med kunsthistorikeren eller mød op i museets åbningstid.

Det er dog også muligt at deltage i en offentlig omvisning denne søndag. Kl. 14 og kl. 15 inviterer Randers Kunstmuseum til en offentlig omvisning i særudstillingen ”HELEN SCHOU – Monumenternes kvinde”. Der må dog max deltage 15 personer per omvisning, hvorfor tilmelding anbefales på 86 42 29 22. Omvisningen er gratis efter betalt entré til særudstillingen.

Med afsæt i udstillingen og monumentet ”Den Jyske Hingst” inviterer Randers Kunstmuseum kl. 11 på en spændende skulpturvandring i Randers by, hvor der fokuseres på kvinde- og mandefremstillinger og på skulpturer af kvindelige kunstnere. Kun seks ud af 57 skulpturer i det offentlige rum i Randers Kommune er produceret af en kvindelig kunstner. Kvinderne er til gengæld rigt repræsenterede, når man ser på, hvad skulpturerne forestiller. De skildres fortrinsvis nøgne.

Turen varer ca. 1 time.
Mødested: Kulturhusets indgang, Stemannsgade 2.
Deltagelse er gratis, men fordrer tilmelding på telefon 86 42 29 22.