H.A. Brendekilde – et problembarn i realismens malerkunst

Som en del af den anmelderroste udstilling KUNSTNERBRØDRE – L.A. Ring & H.A. Brendekilde arrangerer museet tre spændende foredrag, der med hver sin vinkel dykker ned i de to kunstneres liv, kunstneriske arbejder og deres samtid.

Det andet foredrag i rækken "H.A. Brendekilde – et problembarn i realismens malerkunst" er med forfatter og kunsthistoriker Peter Michael Hornung. Udslidt fra 1889 – med den gamle bonde, der er styrtet om på en øde, stenede mark – er blevet det mest kendte maleri, som Hans Andersen Brendekilde (1857-1942) nåede at udføre. Motivet vakte med sin bitre realisme stor opsigt i samtiden, og det afspejlede også de hårde vilkår, som havde præget malerens egen opvækst. Som ungdoms- og kunstnervennen L.A. Ring stammede Brendekilde fra en lille landsby, og det hårde liv på landet var i starten den verden, han skildrede i sine billeder. Men med årene kom hans opfattelse af almuens liv på landet til at ændre sig markant. Som ung kunstner satte han med vrede og indignation landlivets problemer under debat, hvad forfatteren Jeppe Aakjær også gjorde i sine samtidige bøger. Men med årene tog harmonien og idylliseringen overhånd i hans produktion. Men selv om kunstens udvikling kom til at gå uden om ham, er hans billeder stadig uhyre populære, ikke mindst på auktionerne.

Peter Michael Hornung er kunstredaktør på Politiken og forfatter til flere kunstbøger og opslagsværker. Han har bl.a. været hovedredaktør på Ny Dansk Kunsthistorie.

Tid og sted: 27. februar kl. 19 på Randers Kunstmuseum
Pris: 75 kr. pr. foredrag. Få alle tre for 150 kr.
Foredraget er gratis for medlemmer af Randers Kunstmuseums Venneklub.

Foredragsholderne har alle bidraget til den smukke publikation KUNSTNERBRØDRE - L.A. Ring & H.A. Brendekilde, som kan købes på museet eller på museets webshop til 190 kr.