Foredrag om Danmarks første punker – maleren og myten Eugène de Sala

Onsdag den 1. juni 2016 kl. 19 holder forfatter og kunsthistoriker Ove Bjørn Petersen foredrag om maleren og myten Eugène de Sala. Foredraget finder sted på Randers Kunstmuseum i forbindelse med den aktuelle særudstilling.

Sala er født i Randers i 1899 og bliver døbt Osvald Lykkeberg Salomonsen, det franske kunstnernavn kommer siden hen. Sala drømmer om en international karriere som kunstner i Paris og København og forlader som ung mand hjembyen.

Eugène de Sala tilegner sig, som en af de første danske kunstnere i det 20. århundrede, en række af de nye franske udtryksformer og importerer dem til København. Han bliver omtalt som ”Danmarks første surrealist”, som ekspressionist, kubist, konstruktivist og dadaist! Men også som ”Danmarks første punker” der på rulleskøjter med grønt hår, hvidpudret ansigt og røde læber optræder på 1920’ernes kunstscene kauserende omkring tidens tendenser, som de udspiller sig i Paris.

Ove Bjørn Petersen har forsket i Salas kunst og liv i flere år. Resultatet er den spændende og velresearchede biografi ”L’artiste Eugène de Sala. . Kunstrebellen der introducerede surrealismen i Danmark”. Ove Bjørn Petersen fortæller i foredraget om Sala, hans liv og kunst, men også om hans eftermæle som avantgardist og epigon.

Ove Bjørn Petersens hustru Lone Lund bidrager til aftenens program med oplæsning af udvalgte passager af bogen. I pausen byder Randers Kunstmuseum på et glas fransk rødvin.

Om forfatteren

Ove Bjørn Petersen er cand. mag. i kunsthistorie og cand. merc. i ledelse.

En livslang kærlighed til fransk kunst og historie betyder, at han ligeligt fordeler sin tid mellem Frankrig og København. Gennem årene er det blevet til et utal af artikler og foredrag om fransk kunst, historie og gastronomi.

Entré 50 kr. Medlemmer af Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré