Efterlysning af værker af H.A. Brendekilde

I samarbejde med Nivaagaards Malerisamling og Brandts – Museum for kunst & visuel kultur i Odense forbereder Randers Kunstmuseum udstillingen Kunstnerbrødre, der belyser forholdet mellem de to kunstnere og nære venner L.A. Ring (1854-1934) og H.A. Brendekilde (1857-1842).

Udstillingen vil vise et fyldigt udvalg af Rings og Brendekildes bedste værker. Udstillingen åbner i Randers den 23. november 2018 og vises frem til marts 2019, dernæst vises den i foråret 2019 på Brandts, og i september 2019 kommer den til Malerisamlingen i Nivå.

I den forbindelse vil vi gerne i kontakt med ejere af værker af H.A. Brendekilde! Så hvis du er den lykkelige ejer af et maleri eller en anden type værk af Brendekilde, så tøv ikke, men skriv straks til museumsdirektør Lise Jeppesen på lj@randerskunstmuseum.dk

Vi glæder os til at høre fra dig.

Om L.A. Ring og H.A. Brendekilde

Lauritz Andersen (L.A. Ring) og Hans Andersen (H.A. Brendekilde) var som brødre. De to kunstnere mødte hinanden på Det Kgl. Danske Kunstakademi omkring 1877. For at signalere deres herkomst, og måske også for ikke at blive forvekslede, tog de begge navn efter de landsbyer, de kom fra, nemlig landsbyen Ring tæt på Næstved og Brændekilde på Fyn. De var begge vokset op i fattige kår og delte i en periode både atelier og værelse i København, hvor de også brugte hinanden som modeller. Udstillingen sigter efter at belyse et særligt kapitel i dansk kunst 1880-1920, men også et usædvanligt kunstnerisk parløb, hvor de to i udtalt grad kom til at dele tanker og konkrete kunstneriske idéer. Uforglemmelige eksempler er Rings monumentale arbejderskildring I Høst fra 1885 og Brendekildes berømte Udslidt fra 1889, der i bedste franske stil skildrer det dramatiske øjeblik på marken, hvor en ældre landarbejder har givet op og er udåndet under byrden af det tunge arbejde.