Børneteaterfestival med kunstprogram 2019

Randers Kunstmuseum deltager igen i år med et spændende og farverigt kunstprogram til Børneteaterfestivalen ved og i samarbejde med Randers Egnsteater i weekenden d. 15. og 16. juni.

15. og 16. juni afholdes en børneteaterfestival med kunstprogram. Det bliver to dage med masser af gratis kulturoplevelser for børn fra 0 til 10 år og deres familier. Alt på festivalen er gratis, men der skal dog bestilles billetter til teaterforestillingerne på forhånd. Udover de mange børneteaterforestillinger, er der masser af aktiviteter for børnefamilier. Udenfor Randers EgnsTeater vil der være en aktiv festivalplads, hvor man kan opleve både nationale og internationale gadeteatre, se og deltage i kunstinstallationer eller slappe af med lidt godt til ganen og familiehygge. Der vil også være forskellige kreative workshops både ude og inde, hvor man bare møder frem og er med.

Til årets Børneteaterfestival med kunstprogram 2019 deltager Randers Kunstmuseum med tre farverige og deltagerbaserede kunstprojekter, hvor man kan være med til alt fra at skabe en regnbue til malebombekamp i en kunsthal og til forvandling i Det Retrografiske Familie-Fotostudie.

Se programmet her

For Enden Af Regnbuen - kunstperformance ved Rune Fjord

Rune Fjord Studio arbejder med en sanselig tilgang i mødet mellem børn, kunst og kunstner. Formålet er at skabe æstetiske oplevelser, der leder til refleksion og forståelse for kunstens mange forskellige former, materialer og muligheder. Gennem eksperimenter, materialer, samskabelsesprocesser og leg får børnene mulighed for at udforske kunstnerens arbejde og kunstens verden.

For enden af regnbuen er en deltagerbaseret kunstperformance, som Rune Fjord deltager med til festivalen. Her sættes flere sanser i spil i et åbent farve- og lyslaboratorium. Festivalens gæster inviteres gennem projektet ind i kunstens åbne rum og bliver en aktiv deltager i kunstprojektet, hvor lysets rolle i regnbuens farver udforskes. Efterhånden som projektet skrider frem, formes ved fælles hjælp en stor kunstinstallation i alle regnbuens farver. Regnbuen installeres og udvikler sig over festivalens to dage med publikums medvirken frem til festivalens afslutning.

Skulle du have brugte klare glas stående på hylden, må du meget gerne medbringe dem eller indlevere dem på Randers Kunstmuseum op til festivalen.

Rune Fjord Studio beskriver deres arbejde således: ”Vi er en kreativ virksomhed med speciale i kunstneriske processer og aktiverende rum. Vi er specialister i brugerprocesser og bruger kunst, design, arkitektur og forskning til at skabe rum og projekter, der udvikler, inspirerer og inviterer til kreativ læring og oplevelse. Vores mål er at skabe større fokus på de fysiske rammers betydning for og påvirkning af mennesker og aktiviteter, og vi brænder for at skabe interessante og udfordrende rum og omgivelser med plads til mangfoldighed og individualitet. Vi tror på livslang og aktiv læring gennem alle sanser.”

Rune Fjord Jensen er født 1966 i København og er uddannet på kunsthåndværkerskolen i Kolding, Danmarks Designskole og Kunstakademiet i Reykjavik, Island.

Lørdag 15. juni
kl. 10.00-16.00

Søndag 16. juni
kl. 10.00-16.00

Festivalpladsen

For alle

Kunsthal ved Jens & Morten

Kunstnergruppen Jens & Morten, der består af Jens Ardal (1986) og Morten Kromann (1985), har eksisteret siden 2012 og har siden 2015 udført en række projekter i et nedlagt slagteri i Holstebro, hvor de sammen med lokale kræfter skaber borgerinddragende kunst- og kulturprojekter.

“Det er det mellemmenneskelige møde, vi er optaget af”, siger Jens Ardal. ”Det at inkludere og involvere folk i forskellige kreative sammenhænge”, og interessen for at flytte kunstoplevelsen udenfor kunstinstitutionens rammer er gennemgående for kunstnergruppens sociale kunstprojekter.

Jens & Morten deltager til festivalen med kunstprojekt Kunsthal, hvor de på det overordnet tager pulsen på aktuelle kulturpolitiske tematikker og debatter og bringer dem i øjenhøjde med beskueren såvel som aktøren. Til festivalen udmønter projektet sig i børnehøjde i en malebombe krig i den til formålet opbyggede rene hvide kunsthal. Her udspiller der sig en kamp mellem rollen som den nyskabende kunstners tro på farverne og rollen som den traditionelle habitklædte og dennes forsvar for den rene hvide kunsthal.

Kunstnergruppens kulturpolitiske udgangspunkt for projektet er den aktuelle debat omkring forvaltningen af kulturkronerne og honoreringen af kunstnere – kampen mellem den etablerede kunstinstitution og den enkelte kunstners vilkår. Derfor inviterer kunstnergruppe også ofte erhvervslivet til at deltage i deres projekter for netop at påpege kunstens økonomiske afhængighed.

Kunsthalsprojektet blev første gang udviklet til Kulturmødet på Mors i 2015.
Det er en del af Jens & Mortens kunstprojekter, at de arbejder tæt sammen med erhvervslivet. Kunsthallen bliver bygget af Randers Produktionshøjskole, og materialerne er sponsoreret af XL-Byg Vorup Tømmerhandel & Byggecenter A/S.

Jens Ardal har en BA fra Kunsthøgskolen i Oslo (2012), og Morten Kromann har en MFA fra Det Jyske Kunstakademi, Århus (2014).

Lørdag 15. juni
kl. 11.00-14.00

Søndag 16. juni
kl. 11.00-14.00

Festivalpladsen

Fra 5 år

Det Retrografiske Familie-Fotostudie - ved En hemmelig klub

Til festivalen inviterer En hemmelig klub indenfor i Det Retrografiske Familie-Fotostudie. Her kan du forvandle dig selv, rejse tilbage i tiden og bliv foreviget som din fortabte grandonkel, din tip-tip-tip-tip oldemormor eller din fjerde kusine på mødrende side, du ved, hende der havde en vild-jordbærfarm og ikke kunne lide at kilde fisk...

Ved hjælp af næsten historisk korrekte rekvisitter og et moderniseret kanon-fotoapparat, kan du nu få taget alle de billeder som mangler i dit fotoalbum. Det Retrografiske Familie-Fotostudie bestyres af en hemmelig klub, der medbringer den helt store kasse med Inst-A-Gram-filtre og yderst passende rekvisitter.

En hemmelig klub er et projekt der handler om leg, og hvor der arbejdes med legen som kunstform. Kollaborativ leg fordrer kreativ tænkning og sociale evner - ting de mener er vigtige for at løse nogle af de problemer vores verden er fuld af. En vigtig del af deres arbejde består af fordybende oplevelser, hvor publikum besøger, udforsker og leger i en midlertidig alternativ verden. Når de har leget færdigt forsvinder disse verdener igen og bliver til minder. En hemmelig klub beskriver et besøg i deres midlertidige verdener minder om at rejse til et fremmed land: Sansernes skærpes og man suger alt til sig, overraskelser og undere (altså små vidundere, ikke det nederste af et rundstykke) motiverer nysgerrigheden og nysgerrighed er altafgørende for at lære noget nyt.

Siden 2009 har En hemmelig klub arbejdet med legende kommunikation, historiefortælling, skabelsen af minder og hjemmelavede souvenirs, først i Storbritannien og nu primært i Aarhus-området.

Lørdag 15. juni
kl. 11.00-15.00

Festivalpladsen

For alle

Den Ornamentalistiske Tattoo-Salon - ved En hemmelig klub

Fremtiden er krystal-klar: Du vil gå ind på festivalpladsen søndag mellem kl. 10.00 og kl. 15.00 og finde En Hemmelig Klubs Ornamentalistiske Tattoo-Salon. Du vil vælge et kort og blive stillet et meget, meget vigtigt spørgsmål. Når du svarer, vil Ornamentalisterne se et præcist glimt af din indre skønhed og lynhurtigt – og nogenlunde smertefrit – overføre den til din hud, så alle kan beundre den!

Ornamentalisterne er eksperter i at se folks indre skønhed og derefter tatovere den udenpå dem. Det hele er en leg og tatoveringerne går af igen efter et par dage. Legen er en fordybende oplevelse: Ornamentalisterne har én kunde ad gangen og de er ligeglade med hvor lang køen bliver, for indre skønhed er vigtigere.

Søndag 16. juni
kl. 10.00-12.00 og
kl. 13.00-15.00

Festivalpladsen

For alle

Rune Fjord Studio: For Enden af Regnbuen, 2018. Stedsspecifik installation. Foto: Rune Fjord Studio