Saxgren og hvalrossen - Henrik Saxgren og Martin Breum

I anledning af udstillingen Ultima Thule – Henrik Saxgren inviterer Randers Kunstmuseum i samarbejde med FOF Randers d. 31. oktober kl. 19-21 til samtalesalon med den randersfødte og udstillingsaktuelle fotograf, Henrik Saxgren, og journalist Martin Breum, tidl. DR2 Deadline og forfatter til en række bøger om Grønland.

Henrik Saxgren: Markus med bjørn, Baffinbugten, 2016

02. oktober 2018

Under overskriften ”Saxgren og hvalrossen” planlægger Martin Breum i samtale med Henrik Saxgren, at føre os ind til essensen bag den store og sanserige udstilling samt bogværket ULTIMA THULE. Samtidig lægges der op til en diskussion om fotografiet og kunstens muligheder for at forny, bekræfte og nuancere vores forestillinger om det arktiske. En vigtig proces netop i disse år, hvor Arktis rykker helt ind i det globale kulturelle, politiske og økonomiske mainstream.

Martin Breum skriver følgende om bog- og udstillingsprojektet: ”Måske har Henrik Saxgren i virkeligheden været hele livet om at lave “Ultima Thule” - hans skelsættende, kæmpe foto-epos “Ultima Thule” om jagten på hvalros, det komplexe møde med de sidste fangere og den gispende kulde i det allernordligste Grønland.

Hvis man som jeg har kendt Henrik længe, forekommer det indlysende, at så stort et bogværk og en så stor udstilling ikke kan koges ned alene til hans syv ture til Thule fra 2014 til 2016 eller til manddomsprøverne på de lange slædeture med fangerne — uanset hvor barske, de end har været.

Henrik har investeret mere af sig selv i dette portræt af den sidste bid af Thule-kulturen, end jeg endnu helt forstår. Hvorfor gør han det? Hvad driver en - lets face it - ikke helt ung fotograf til sådanne extremer, når han nu har både talent og berømmelse til langt mere magelige og glamourøse opgaver?

Tid og sted: onsdag d. 31. oktober 2018, kl. 19-21 i Kulturhuset i Randers - Store Sal
Billetpris: 150 kr.
Billetter kan købes via www.fof.dk/randers

Der vil i forbindelse med samtalesalonen være mulighed for at se udstillingen Ultima Thule - Henrik Saxgren på Randers Kunstmuseum (50 kr.) frem til kl. 20.

Fotograf Henrik Saxgren
Journalist Martin BreumJournalist Martin Breum