Flot donation fra Ny Carlsbergfondet

Værker af Erik A. Frandsen til Randers Kunstmuseum

09. maj 2018

Tirsdag modtog Randers Kunstmuseum den glædelige nyhed, at Ny Carlsbergfondet har valgt at donere tre fresker af Erik A. Frandsen, der alle er del af udstillingen ”HAITI – Erik A. Frandsen”, til museet. Donationen fra Ny Carlsbergfondet er en stor glæde for museet, men også en absolut kvalitativ berigelse af museets præsentation af Erik A. Frandsen i samlingen og for publikum.

Randers Kunstmuseum viser aktuelt udstillingen ”HAITI” med en af Danmarks mest anerkendte og fremtrædende kunstnere, Erik A. Frandsen (f. 1957 i Randers). Udstillingen viser for første gang kunstnerens samlede værker med afsæt i rejser til det caribiske Haiti i 2016 og 2018, og giver et udstrakt indblik i samtidskunsten og de mange mediale former den antager – fra farverige fresker og sanselige pasteller til monumentale lysskulpturer af kunstnerens dagbogsnotater fra rejsen.

Med projektet er der dog for opstået et stort ønske om at give udstillingen et efterliv gennem erhvervelse af værker fra serien til at perspektivere Randers Kunstmuseums egen samling af fortrinsvis ældre værker af Erik A. Frandsen. De tre fresker fra HAITI-serien belyser på fineste vis Erik A. Frandsens arbejde og udvikling med freskoteknikken, og samtidig den særlige betydning som værkerne motivisk og materialemæssigt indskriver sig i, i relation til hans øvrige kunstneriske produktion.

Randers Kunstmuseum har 17 malerier/værker i blandform af Erik A. Frandsen samt en meget stor samling af kunstnerens grafik doneret af Kirsten og Palle Dige i 2014 i forbindelse med museets store forsknings- og udstillingsprojekt ”Erik A. Frandsen – Det grafiske værk”. Den sidste store erhvervelse af maleri/blandform daterer sig dog tilbage til 1993 med serien FEAR (en erhvervelse, der blev foretaget i kølvandet på udstillingen EPEISÓDION i 1991). Erik A. Frandsen er født og opvokset i Randers og det har længe været indskrevet i museets indsamlingsplan at erhverve et eller flere nye værker til samlingen for at perspektivere hans samlede produktion og bidrage til at aktualisere museets store historiske samling af dansk kunst.

Rejseskildringerne en central del af den danske kunsthistorie, og Randers Kunstmuseums samling rummer talrige hovedværker, der bærer vidne om kunstnernes møde med det fremmede og om deres bestræbelser på at omsætte det sanselige møde såvel som det fremmede, eksotiske, i kunstnerisk form. Af væsentlige værker kan fremdrages Jørgen Sonnes (1801-1890) ”Romersk Karneval” (1846), Vilhelm Kyhns (1819-1902) panoramiske ”Landskab i den romerske Campagne” (1851), Kristian Zahrtmanns (1843 -1917) ”Italiensk Tærskeplads” (1902), J. F. Willumsens (1863 -1958) ”Brænding i stille vejr på kysten af Bretagne” (1904), Achton Friis’ (1871-1939) malerier fra Grønland fra Danmarksekspeditionen 1906-1908, Niels Larsen Stevns (1864 -1941) ”Udsigt fra slotspladsen i Cagnes” (1923), Trondur Paturssons sørejser med den irske eventyrer Tim Severin, Merete Barkers rejser til det gamle Persien i 2005-2006 og mange flere.

Udstillingen kan opleves til og med 29. juli 2018.