Ny skulptur i byens rum vises fra den 9. juni til den 1. oktober

Flere vil måske have bemærket de sidste dages aktivitet udenfor Kulturhuset i Randers på Karin Michaëlis Torv. Kunstnergruppen Allan Gabi (Claus Egemose og Michael Mørk) er ved at opbygge skulpturen Eksempel By (2017). Skulpturen er del af udstillingen IDEALER og indvies den 9. juni kl. 16.

02. juni 2017 - Oprettet af Lise Jeppesen

I forbindelse med særudstillingen IDEALER – Konkret kunst dengang og nu (10. juni til 1. oktober 2017) har kunstnergruppen Allan Gabi (Claus Egemose og Michael Mørk) og Randers Kunstmuseum opbygget skulpturen Eksempel ByKarin Michaëlis Torv ved hovedindgangen til Kulturhuset. Opstillingen er tænkt som en ekstern platform for byens museum til byens borgere og gæster, en udvidelse af museets aktuelle udstilling, men som et værk af to anerkendte kunstnere vil skulpturen samtidig være en berigelse af byens rum og en begivenhed i sig selv sommerferien over og frem mod efteråret.

Skulpturen er en stor, åben konstruktion, der med sine vandrette og lodrette linjer går i dialog med den bagvedliggende arkitektur og med de omgivende træer der er integreret i skulpturen. Konstruktionen og en række farvede vandflader minder mest om et maleri af kunstneren Piet Mondrian foldet ud i tre dimensioner. Mens Kulturhuset ligger solidt og fast på jorden med beton ud mod gaden er skulpturen løftet fra jorden; den svæver lidt og åbner sig luftigt mod omverden og skifter udtryk alt efter, hvorfra man ser den: På afstand fra passagen mellem Jens Otto Krags Plads og Østervold - eller indeni værket, hvor beskueren selv bliver del af skulpturen, og den kunstneriske idé med vandbakkerne og deres forskellige intense farver bliver tydeligere:

”Hvis man går ind i værket, befinder man sig på en måde mellem himmel og jord; i et svævende rum, hvor sanserne skærpes i mødet med de farvede vandbakker, og hvor vandets refleksioner laver en sammensmeltning mellem skulpturen og det miljø, den er placeret i”.

Claus Egemose og Michael Mørk, 2016

Skulpturen er blevet til med støtte fra Projektstøtteudvalget for Billedkunst under Statens Kunstfond.

Skulpturen er opstillet 10. juni til 1. oktober 2017