Kalender

Se oversigt over kommende arrangementer, foredrag, udstillinger, værksteder og meget mere.

Roland Persson, Mouth of Medusa, 2018. Pigmenteret silikone, 75x505x1045 cm. Tilhører kunstneren. Stavanger Kunstmuseum, MUST. Foto Marie von Krogh

Januar

FERNISERING AF "FLORA - MELLEM PLANTER OG MENNESKER"

31. januar 2020 kl. 16

Udstillingen handler om vores natursyn og vores forhold til planter. Der vises værker af en række samtidskunstnere, som på forskellig vis problematiserer og belyser vores brug af planter i nutid og fortid. Der fokuseres på afbildninger af blomster og hvordan botanik, køn, magt, orden og harmoni afspejles. Hvad tillægges værdi? Hvad kategoriseres højt og lavt? Hvilke planter er ønskede og hvor kommer de fra?

Udstillingen er udviklet i samarbejde med Stavanger Kunstmuseum.

Februar

FLORA - MELLEM PLANTER OG MENNESKER

1.februar – 17. maj 

Udstillingen handler om vores natursyn og vores forhold til planter. Der vises værker af en række samtidskunstnere, som på forskellig vis problematiserer og belyser vores brug af planter i nutid og fortid. Der fokuseres på afbildninger af blomster og hvordan botanik, køn, magt, orden og harmoni afspejles. Hvad tillægges værdi? Hvad kategoriseres højt og lavt? Hvilke planter er ønskede og hvor kommer de fra?

Udstillingen er udviklet i samarbejde med Stavanger Kunstmuseum.

Marit Victoria Wulff Andreassen (NO, 1971), Alberto Baraya (CO, 1968), Camilla Berner (DK, 1972), Christine Borland (SCO, 1965), Rune Bosse (DK, 1987), Joscelyn Gardner (BB/CA, 1961), Sophie Henck (DK, 1822-1893),  Peter Holst Henckel (DK, 1966), Dzamil Kamanger (IR, 1948), Kalle Hamm & Band of Weeds (FI, 1969), Ingela Ihrman (SE, 1983), Rita Kernn-Larsen (DK, 1904-1998), Roland Persson (SE, 1963), Iiu Susiraja (FI, 1975), Gerd Tinglum (NO, 1951), Kristin Tårnesvik & Espen Sommer Eide (NO, 1964 og 1972) og Danh Vo (VN/ DK, 1975).

Entré

OFFENTLIG OMVISNING

2. februar 202 kl. 14

Offentlig omvisning i ”FLORA – mellem planter og mennesker”.

Gratis efter betalt entré

KREATIV WORKSHOP MED REMIDA - VI LAVER HERBARIER

Lørdag 8. februar og søndag 9. februar kl. 11-14

Med inspiration i udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker” laver vi herbarier - en samling af tørrede og pressede plantedele eller hele planter. Vi laver dog planterne selv. Udstyret med farverige overskudsmaterialer og limpistoler kan kun fantasien sætte en stopper for, hvordan planterne skal se ud. ReMida sørger for alverdens lækre materialer. 

Gratis

CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN

20. februar 2020 kl. 15

Dagens værk er Ellen Fischer: Græskarplante, 1919.

Fri entré

BOTANIKKEN I ET MODERNE PERSPEKTIV

23. februar 2020 kl. 13-15

Offentlig omvisning ved Randers Kunstmuseum samt foredrag ved leder af Aarhus Universitets Hebarium, Finn Borchsenius, prodekan, Science & Technology, Aarhus Universitet.

Denne søndag har du en unik mulighed for at opleve udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker” i et særligt perspektiv. Randers Kunstmuseum inviterer nemlig på offentlig omvisning kl. 13, der leder op til det interessante foredrag ”Botanikken i et moderne perspektiv” ved leder af Aarhus Universitets Herbarium, Finn Borchsenius, prodekan, Science & Technology.

I omvisningen lægges vægt på hvordan de udstillede værker knytter an til botanikken og dens historie. Flere af kunstnerne forholder sig til videnskabshistorien og stiller fortidens valg til skue. Værkerne mimer videnskabelige metoder, men bruger dem frit. De tager fat i floraen og systematikken og drøfter kolonitid, magtstrukturer og køn. Samtidigt forholder de sig til botaniske bøger og plancher, som også findes i udstillingen.

I det efterfølgende foredrag fortæller Finn Borchsenius om Aarhus Universitets store herbarium og om, hvordan man i dag arbejder med botanik. Aarhus Universitets herbarium rummer ca. 750.000 indsamlinger af pressede og tørrede planter. Hertil kommer en stor samling af glas- og små plasticflasker med blomster og frugter konserveret i alkohol og en mængde større plantedele, der er tørret i hel tilstand, fordi de ikke kan presses — for eksempel palmefrugter og lignende. Herbariet rummer også en voksende samling af bladprøver tørret i silica gel med henblik på DNA-analyse.

Kl. 13-14: Offentlig omvisning i ”FLORA – mellem planter og mennesker”

Kl. 14-15: Foredraget ”Botanikken i et moderne perspektiv” v. Finn Borchsenius.

Omvisningen er gratis efter betalt entré til særudstillingen. Adgang til foredraget er gratis og fordrer ikke at man har deltaget i omvisningen

Marts

TEGNEKURSUS VED ILLUSTRATOR OG FAGFORFATTER KIRSTEN TIND

1. marts 2020 kl. 13-16

Flora Danica er navnet på et af verdens største planteværker, der blev udgivet fra 1761 til 1883 med 3.240 smukke kobberstik af vilde planter i Danmark og Norge. Formålet var at udbrede kendskabet til botanikken og derigennem opnå et større kendskab til de forskellige planters nyttige og skadelige egenskaber.
Med kyndig vejledning af illustrator og fagforfatter Kirsten Tind, kan du selv prøve kræfter med kunsten at lave botaniske illustrationer. I udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker” tegner vi efter levende planter – årstidens blomster og buketter med afskårne blomster.

Kirsten Tind tegner og maler planter til bøger, plakater og kortmapper. Hun har medvirket til udgivelsen af flere botaniske flora- samt børnebøger.

Max. 20 deltagere
Pris: 150 kr.
Tilmelding nødvendig på info@randerskunstmuseum.dk eller telefon 86 42 29 22 (senest mandag 24. februar)
Prisen er inkl. kaffe og kage. Museet stiller materialer til rådighed.

CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN

5. marts 2020 kl. 15

Dagens værk er Erik A. Frandsen: Haiti, 2018.

Fri entré

KULTURHUSDAG: VI ELSKER NØRDER

7. marts kl. 10-16

Randers Kunstmuseum og Kulturhuset slår dørene op til årets kulturhusdag og byder indenfor til en dag fuld af gode familieoplevelser med temaet ”Vi ♥ nørder”.  

Gratis

CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN

19. marts kl. 15

Dagens værk er Rita Kernn-Larsen: Træpantomime, 1934

Fri entré

BLOMSTERMALERIET OG O.D. OTTESEN - FOREDRAG VED KUNSTHISTORIKER MORTEN LA COUR 

25. marts kl. 19-21 

Den sønderjyske maler O. D. Ottesen høstede i sin samtid stor anerkendelse for sine smukke malerier af blomster. Siden er hans eftermæle visnet og blomstermaleriet er blevet en nedgjort og udskældt genre. Kunsthistorikeren Morten La Cour har med sin forskning imidlertid gjort en stor indsats for at revurdere synet på kunstneren og blomstermaleriet. La Cour fortæller om hvordan Ottesens malerier er meget andet end smukke roser og poetiske, idylliske buketter.

Pris: 50 kr. Gratis for Randers Kunstmuseums Venner

April

CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN

2. april kl. 15

Dagens værk er Henry Heerup: Solsikkefantasi, 1962

Fri entré

OFFENTLIG OMVISNING

12. april kl. 14 

Offentlig omvisning i ”FLORA – mellem planter og mennesker”  

Gratis efter betalt entré

KREATIVT VÆRKSTED I PÅSKEFERIEN

12. april kl. 11-14

Med inspiration i udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker” laver vi herbarier - en samling af tørrede og pressede plantedele eller hele planter. Vi laver dog planterne selv. Udstyret med farverige overskudsmaterialer og limpistoler kan kun fantasien sætte en stopper for, hvordan planterne skal se ud. Selvkørende aktivitet

Gratis

VANDRING - FLORA I KUNSTEN OG I DEN DANSKE NATUR

14. april kl. 14 til ca. 15.30

Med inspiration i udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker” går vi på opdagelse i Gudenåengene efter forårets første vilde danske planter. Medarbejdere fra henholdsvis Randers Kunstmuseum og Randers Naturcenter giver deres perspektiver på flora i kunsten og i den danske natur. Turen er gratis at deltage i og alle er velkomne – turens længde er ca. 4 km og vi går i et moderat tempo.

Mødested: Randers Naturcenter, Gudenåvej 20

Gratis

CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN

23. april kl. 15

Dagens værk er Åge Fredslund Andersen: Stress. Tjæreblomst på motorvej, 1968

Fri entré

AFTENARRANGEMENT MED KUNSTNER RUNE BOSSE

29. april kl. 19-21

Rune Bosse, som deltager i udstillingen ”FLORA – mellem planter og mennesker”, fortæller om sin kunstneriske praksis og undersøgende tilgang til naturen. Rune Bosse er bl.a. uddannet på Olafur Eliassons midlertidige skole Institut für Raumexperimente i Berlin. Han er særligt kendt for sine rumlige eksperimenter med planter og naturelementer.

Pris: 50 kr. Gratis for Randers Kunstmuseums Venner