DET SKER

Se oversigt over kommende arrangementer, foredrag, udstillinger, værksteder og meget mere

4. februar til 28. maj 2017 

BEGÆR//LUST - De syv dødssynder 
Syv forskellige kunstmuseer i Region Midtjylland - Randers Kunstmuseum, Skovgaard Museet i Viborg, Holstebro Kunstmuseum, Horsens Kunstmuseum, Museet for Religiøs Kunst i Lemvig, Glasmuseet Ebeltoft og MUSE®UM i Skive – sætter i 2017 fokus på de syv middelalderlige dødssynder set fra et nutidigt perspektiv. Det sker gennem syv forskellige udstillinger, der kan opleves 4. februar – 28. maj 2017. Projektet er et af de største kunstprojekter under Aarhus/Europæisk Kulturhovedstad 2017. 

Randers Kunstmuseum har inviteret den legendariske amerikanske kunstner Jenny Holzer (f. 1950) og den anerkendte dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz (f. 1959) til at gentænke dødssynden LUXURIA: Utugt, begær eller lyst. Er begær en synd i nutidens verden? Den moderne forestillingsverden handler meget om at give los for sine lyster og udleve sin passion. I vesten har den frie kærlighed været højt besunget siden 1970’erne, og Danmark blev verdensberømt for sit frisind, da billedpornografien blev tilladt i 1969. Indenfor de sidste 10 år er salget af potensfremmende medicin eksploderet og det debatteres jævnligt om det offentlige skal formidle kontakten mellem handicappede og prostituerede. Begæret efter og lysten til nydelse kan sammen med de øvrige dødssynder anskues som grundkilder til næsten al menneskelig adfærd og til de almengyldige vilkår vi konfronteres med som mennesker. Isoleret set er der ikke noget i vejen med nogen af dem, så længe de er under kontrol. Men hvad sker der hvis mennesket er lader sig styre af sine egne lyster og begær uden etisk dømmekraft. Udstillingen BEGÆR/LUST kredser om begær som en overdrevet og ukontrolleret seksuel besættelse, der kan føre til voldtægt, drab og andre bestialske handlinger. 
Entré 

Link til de øvrige udstillinger: 

Skovgaard Museet: Hovmod/Pride 
Horsens Kunstmuseum: Vrede/Wrath 
Holstebro Kunstmuseum: Grådighed/Greed 
MUSE®UM: Misundelse/Envy 
Glasmuseet Ebeltoft: Dovenskab/Sloth 
Museet for Religiøs Kunst: Fråseri/Gluttony 

Aarhus 2017  

4. marts - 6. juni 2017 
CONNECTED LOAD 
Oplev kunstværket "Connected Load" (2016) skabt af kunstnerduoen Bank & Rau i anledning af formidlingsprojektet Kunst, krop og fællesskab. 

Grågården åbnes for gæster lørdag og søndag kl. 10-16.00 

Kan du undvære dit gamle tøj? 
Bank & Rau laver i foråret kunstworkshops med børnehavebørn og skoleelever fra Randers, hvor genbrugstøj er et af de materialer, der skal arbejdes med. Hvis du kan undvære dit gamle tøj, tager vi meget gerne imod det på Randers Kunstmuseum. 

Onsdag den 29. marts 2017, kl. 18-20 
KUNSTEN AT TEGNE - TEGNINGENS KUNST / ONSDAGSAKADEMIET. UNDERVISNING 
Randers Kunstmuseum tilbyder i foråret nye tegnekurser i museets samling ved tegnelærer og kunsthistoriker Jef Carstens. Måske har du tegnet hele livet, måske er du nybegynder, men uanset dine forudsætninger med papir og blyant er du velkommen. Pris: 75 kr. Incl. sandwich

April - maj 2017
EUROINVASION
De Syv Dødssynder – EUROINVASION er et kunstnerisk ungdomsudvekslingsprojekt. Teaterskolen Kastali’a i Randers har inviteret 49 unge fra Slovenien, Grækenland, Portugal, Lithauen, Tjekkiet, Irland og Danmark. Hvert af landende fortolker én af de Syv Dødssynder til EUROINVASION. EUROINVASION invaderer i maj 2017 landsbyerne Voldum, Fjellerup, Feldballe og Randers med 7 spændende gadeteaterforestillinger.

I De syv dødssynder – EUROINVASION understreges forbindelsen mellem kunst og samfund. Med afsæt i vores fælles europæiske kulturarv, middelalderens syv dødssynder, arbejdes der med fortællinger, der perspektiverer de unges samtid og kulturelle identitet. EUROINVASION bidrager til at gentænke samfundets værdier, herunder religiøse og politiske konflikter, finanskrise, ressourcemangel osv. 

Program:

Lørdag den 22. april kl. 11.30 & 16.30
Søndag den 23. april kl. 13.00

130 børn og unge fra Teaterskolen Kastali'a invaderer Randers Kunstmuseum, Kulturhuset og Underværket med deres fortolkninger af de 7 dødssynder. Dørene åbnes ½ time før - Forestillingen starter i Underværket og publikum vil blive guidet frem til spillestederne af en dødssynd.

Fredag d. 26. maj kl. 10.30- 11.30 Voldum & kl. 14.00 - 15.00 Fjellerup

Lørdag d. 27. maj kl. 10.00 – 11.00 Langå & kl. 13.00 – 14.00 Randers City

Lørdag d. 27. maj KAFFEMIK fra Portugal, Irland, Grækenland, Slovenien, Litauen, Tjekkiet og Danmark på Randers Kunstmuseum kl. 14.00 til 15.00 - alle er velkommen 

Se www.teaterskolenkastalia.dk 

Torsdag den 6. april 2017, kl. 15 
CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN - TORSDAGSDIALOG. DEBATARRANGEMENT 
Foråret byder på fem utraditionelle dialoger om god og dårlig kunst. Museumsdirektør Lise Jeppesen har fundet en række kunstværker frem fra museets righoldige samling, de konfronteres med cykelsmed Claus Ørsted og den kunst han medbringer til debatten!
Fri entré

Søndag den 9. april 2017, kl. 14 
OMVISNING: DE SYV DØDSSYNDER - BEGÆR 
Jenny Holzer (USA) og Christian Lemmerz (DE/DK) 
Hør om kunstnerens tanker bag værkerne.  Omvisningen egner sig ikke til børn. 
Entré: Omvisningen er gratis med indløst billet til særudstillingen

Mandag den 17. april 2017, kl. 14 
OMVISNING: DE SYV DØDSSYNDER - BEGÆR 
Jenny Holzer (USA) og Christian Lemmerz (DE/DK). Hør om kunstnerens tanker bag værkerne. 
Omvisningen egner sig ikke til børn. 
Entré: Omvisningen er gratis med indløst billet til særudstillingen

Onsdag den 26. april 2017, kl. 18-20 
KUNSTEN AT TEGNE - TEGNINGENS KUNST / ONSDAGSAKADEMIET. UNDERVISNING 
Randers Kunstmuseum tilbyder i foråret nye tegnekurser i museets samling ved tegnelærer og kunsthistoriker Jef Carstens. Måske har du tegnet hele livet, måske er du nybegynder, men uanset dine forudsætninger med papir og blyant er du velkommen. Pris: 75 kr. Incl. sandwich

Torsdag den 27. april 2017, kl. 15
CYKELSMEDEN OG KUNSTHISTORIKEREN - TORSDAGSDIALOG. DEBATARRANGEMENT 
Foråret byder på fem utraditionelle dialoger om god og dårlig kunst. Museumsdirektør Lise Jeppesen har fundet en række kunstværker frem fra museets righoldige samling, de konfronteres med cykelsmed Claus Ørsted og den kunst han medbringer til debatten!

Søndag den 21. maj 2017, kl. 14 
OMVISNING: DE SYV DØDSSYNDER - BEGÆR 
Jenny Holzer (USA) og Christian Lemmerz (DE/DK). Hør om kunstnerens tanker bag værkerne. Omvisningen egner sig ikke til børn. Entré: Omvisningen er gratis med indløst billet til særudstillingen 

Torsdag den 8. juni til søndag den 11. juni
SPEKTAKEL FESTIVAL - BØRNEKULTURFESTIVAL FOR, MED OG AF BØRN 
SPEKTAKEL FESTIVAL inviterer til børnenes egen kunst- og kulturfestival med gadeteater, involverende kunstinstallationer, energiske koncerter og sanselige universer. Randers Kunstmuseum inviterer i anledning af SPEKTAKEL FESTIVALEN kunstnerne Bank & Rau, Hesselholdt & Mejlvang, Jesper Aabille/Let's make pizza og Molly Haslund, der alle på hver deres måde bruger kunsten til at skabe anderledes og deltagende kunstværker og workshops - som kun kan fuldendes med OS som medskabere! 

SPEKTAKEL FESTIVAL udvikles og realiseres i et samarbejde mellem Randers´ syv store kulturudbydere; Randers EgnsTeater, Værket · Turbinen, Randers Kammerorkester, Randers Kunstmuseum, Remida Randers, Randers Bibliotek, Randers Musikskole. Det fælles afsæt for samarbejdet er professionalisme og nytænkning med et stærkt ønske om, nu og fremadrettet, at løfte udbuddet af kunst- og kulturoplevelser for, med og af børn. Børn har ret til kvalitative kunstoplevelser – og det giver KULTUR PÅ TUR og SPEKTAKEL FESTIVAL sammen med syv af Randers’ store kulturinstitutioner. KULTUR PÅ TUR og SPEKTAKEL FESTIVAL er en del af det officielle program fra Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

På pladsen ved Randers Egnsteater og i byens rum. Fri entré 

Torsdag den 10. juni til søndag den 1. oktober
IDEALER – KONKRET KUNST DENGANG OG NU
Kunstnere som Robert Jacobsen, Paul Gadegaard, Richard Mortensen og Ib Geertsen drømte om at kunsten kunne påvirke os positivt og dermed samfundet. Lykkedes det? Og hvordan påvirker kunstens idealer i dag? Udstillingen sætter efterkrigstidens kunst i dialog med samtidskunsten og ser nærmere på, hvordan forskellige generationer af kunstnere forholder sig til emnet.
Entré. 

Onsdag den 28. juni kl. 19
KUNSTEN AT FORBEDRE SAMFUNDET?
Foredrag ved kunsthistoriker, ph.d. Mette Højsgaard
Entré 50 kr. Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré