DET SKER

Se oversigt over kommende arrangementer, foredrag, udstillinger, værksteder og meget mere

Lørdag 14. oktober til søndag 21. januar 2018 
ÅNDEHULLER – FINN HAVE  
Randers Kunstmuseum præsenterer i efteråret den danske kunstner Finn Haves (f. 1952) seneste udstillingsprojekt ÅNDEHULLER. Udstillingsprojektet tager afsæt i hans fødeø Mors - en tilbagevendende motivverden for kunstneren, men til udstillingen breder han i sin kunst ÅNDEHULLER ud til et alment og globalt begreb - nærmere bestemt til de steder, hvor bymennesket møder naturen. 
Entré

12.-28. januar 
KUNST OG PENGE 
Hvad er der blevet købt af værker til Randers Kunstmuseums samling de sidste ti år? Og hvordan indsamler man som kunstmuseum? Udstillingen viser et udvalg af museets indkøb 2007-2017.
Fri entré 

17. januar kl. 15-18 
HVAD ER DET VÆRD? 
Kom til vurderingsdag på Randers Kunstmuseum onsdag den 17. januar kl. 15-18, hvor vurderingseksperter fra Bruuun Rasmussen sætter pris på kunst, design, antikviteter, smykker og armbåndsure samt samlerobjekter som vin, mønter og frimærker.

Vurderingsdagen er en enestående chance for at få stillet sin nysgerrighed og hvem ved, måske gemmer du på en skjult skat, der kan indbringe en mindre formue på auktion! Det er helt uforpligtende og gratis at få en vurdering. Er genstanden for stor, medbring da gerne et vellignende foto samt mål. Denne dag er det også muligt at indlevere sine medbragte genstande til vores kommende auktioner. 

Søndag 21. januar kl. 14 
OMVISNING 
Offentlig omvisning i ÅNDEHULLER – FINN HAVE ved kunstneren selv.
Omvisningen er gratis med indløst billet til særudstillingen. 

2.-18. februar 
KUNST OG MAD 
Gennem århundreder har kunstnere beskæftiget sig med måltidet og det sociale møde omkring maden. Hvordan får man smagen frem i et maleri? Hvilken betydning har fællesskabet for vores forhold til mad? Vi finder i denne periode værker frem fra museets samling, som sætter fokus på mad og det gode liv.
Fri entré 

4. februar kl. 13.15-14
SØNDAGSFROKOST MED SVEN DALSGAARD
Sven Dalsgaard har udforsket konceptet ’mad’ på mange forskellige måder i sin kunst. Han fotodokumenterede bl.a. sin frokost. I anledning af museets udstilling Kunst og mad inviterer vi derfor til Sven Dalsgaards ’søndagsfrokost’. Udover at byde på et stykke smørrebrød, kaffe og en håndbajer (så længe lager haves), vil vi også gå i dialog med Dalsgaards madmotiver. 

10. februar til 29. juli 2018 
ERIK A. FRANDSEN – HAITI 
Udstillingen tager afsæt i rejseskildringer af Erik A. Frandsen, der blev skabt under og efter en rejse til den caribiske ø Haiti i 2016. 
Entré 

10. februar - 18. februar i museets åbningstid 
TURIST PÅ RANDERS KUNSTMUSEUM I VINTERFERIEN 
Rom, Paris eller Skagen. Rejs ud som Jørgen Sonne og tag til karneval i Rom, oplev som Kristian Zahrtmann stemningen på en italiensk tærskeplads eller tag på stranden med William Scharffs kvinder. Vi sætter i foråret fokus på rejsetemaet, hvor vi bl.a. inviterer børn og barnlige sjæle på en rejse i kunsten. 
Fri entré 

Søndag 18. februar kl. 14
OMVISNING
Offentlig omvisning i ERIK A. FRANDSEN – HAITI. 
Omvisningen er gratis med indløst billet til udstillingen. 

23. februar - 11. marts 
KUNST OG KROP 
Kunstnere har altid haft en særlig interesse for det kropslige og udforsket, hvordan man fremstiller den ideelle krop. Hvad er en sund krop? Hvad er en ulækker krop? Gennem et bredt udvalg af værker fra museets samling, undersøger vi, hvordan kroppen bliver portrætteret gennem tiden og afspejler forskellige idealer. 
Fri entré 

24. februar kl. 11 
YOGA PÅ RANDERS KUNSTMUSEUM ved yogainstruktør Rikke Bressum 
I forbindelse med udstillingen, Kunst og krop, inviterer vi til yoga på Randers Kunstmuseum. Kom og prøv lyengar yoga i én af museets udstillingssale – en yogaform, hvor kroppens enkelte dele og deres relation til hinanden er i fokus. 

27. februar kl. 19 
KUNSTENS KROPPE: Køn, seksualitet og lægevidenskab – dialog med Morten A. Skydsgaard 
Med afsæt i museets tematiske udstilling Kunst og krop vil museumsinspektør ved Steno Museet, Morten A. Skydsgaard, reflektere over kroppen i kunsten med kønnets, seksualitetens og lægevidenskabens øjne. Hvad har Hesteofringen af Bjørn Nørgaard fx til fælles med lægevidenskabens interesse for at konservere kropsdele? 

3. marts kl. 10-16
KULTURHUSDAG 2018 
Randers Kunstmuseum og Kulturhuset slår dørene op til årets kulturhusdag. Her kan du blandt andet opleve Kathrine Bille med band kendt fra Lille Nørd på Ramasjang og et væld af andre spændende kunst- og kulturoplevelser for hele familien, når Kulturhuset denne dag sætter fokus på drømme.
Fri entré 

3. marts kl. 10.30
OMVISNING 
Omvisning i Randers Kunstmuseums særudstilling Erik A. Frandsen - HAITI, hvor vi sætter fokus på værkerne som er blevet skabt i forbindelse med kunstnerens rejse til den caribiske ø i 2016. 

8. marts kl. 15 
TORSDAGSDIALOG 
Vilhelm Kyhn: Forsommer, Landskab i den romerske Campagne (1851). 
I 1849 får guldaldermaleren Vilhem Kyhn (1819-1902) akademiets rejsestipendium, og i 1850-51 foretager han sin klassiske dannelsesrejse. Turen går over Paris, Savoyen, Rom, Venedig, Capri, Napoli og Firenze. På rejsen udføres mindst tre store rejsemotiver, herunder Forsommer, Landskab i den romerske Campagne (1851), der efterfølgende udstilles på Charlottenborg. Hør om maleriet, rejsen og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog. 

16. marts – 2. april 
KUNST OG TRO 
Der har altid været tætte forbindelser mellem kunsten og det religiøse. I denne udstilling sætter Randers Kunstmuseum fokus på, hvordan troen kommer til syne i kunsten. Det handler om tro og åndelighed. Museet udstiller alt lige fra skitser af altertavler til mere religiøst søgende værker.
Fri entré 

22. marts kl. 15 
TORSDAGSDIALOG 
Trondur Patursson: Kosmisk Rum (1997) 
Det var en stærk naturoplevelse i 1993, der inspirerede kunstneren til at skabe værket KOSMISK RUM. Tróndur Patursson deltog i den irske eventyrer Tim Severins dramatiske ekspedition på en bambusflåde over Stillehavet fra Kina til Amerika. Hør om værket, rejsen og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog. 

24. marts - 2. april i museets åbningstid. 
TURIST PÅ RANDERS KUNSTMUSEUM I PÅSKEFERIEN  
Rom, Paris eller Skagen. Rejs ud som Jørgen Sonne og tag til karneval i Rom, oplev som Kristian Zahrtmann stemningen på en italiensk tærskeplads eller tag på stranden med William Scharffs kvinder. Vi sætter i foråret fokus på rejsetemaet, hvor vi bl.a. inviterer børn og barnlige sjæle på en rejse i kunsten.  
Fri entré 

25. marts kl. 13.30 
ALTERNATIV GUDSTJENESTE ved Thomas Larsen 
Som en del af udstillingen, Kunst og tro, afholder Randers Kunstmuseum i samarbejde med sognepræst, Thomas Larsen fra Sct. Mortens Kirke alternativ gudstjeneste palmesøndag. Vi forsøger her at spinde tråde mellem kunsten og troen. Arrangementet sluttes af med fælles dialog, kaffe og kage. 

29. marts kl. 14 
OMVISNING 
Offentlig omvisning i ERIK A. FRANDSEN – HAITI. 
Omvisningen er gratis med indløst billet til udstillingen. 

5. april kl. 15 
TORSDAGSDIALOG 
Joachim Skovgaard: Fra Halland Torperhuse, Dagsåsklippen (1890) 
I 1879 og den følgende sommer malede Joachim Skovgaard i Halland en del fine og solide studier og billeder. Kort tid efter gik rejsen til Paris, hvor han i vinteren 1880-81 malede under Leon Bonnat, Italien, hvor han opholdt sig dels i Rom, dels i Sora. Fra Sora gik rejsen i selskab med Kristian Zahrtmann til Grækenland. Den maleriske frihed som syden bragte Joakim Skovgaard udfoldede sig gennem 80'erne og 90'erne i en ny række landskaber, malet under sommerophold i Halland, herunder det lysfuldte maleri Fra Halland Torperhuse, Dagsåsklippen (1890). Hør om maleriet, rejsen og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog. 

11. april kl. 19-20.30 
KUNSTNERDIALOG MED ERIK A. FRANDSEN  
Randers Kunstmuseum inviterer til kunstnerdialog med den anerkendte og Randersfødte kunstner Erik A. Frandsen (f. 1957) i anledning af museets særudstilling ERIK A. FRANDSEN- HAITI. Kom og hør kunstnerens fortælling om rejsen til den caribiske ø i 2016, om værkerne og mødet med det eksotiske - og hvorfor det hele egentlig slet ikke drejer sig om Haiti.  
Entré: 50 kr.  
Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré 

19. april kl. 15 
TORSDAGSDIALOG  
Merete Barker:Fra en anden verden (2006)  
”Det historiske Persien besøgte jeg i foråret 2005. En kontrast til Inkariget, så det gav genlyd i hele ens sanse- og tankeapparat. At være der, og være så tæt på det, man havde lært som ungt menneske, blev et sus fra svundne tider. Det blev sat i det nuværende Irans tidsperspektiv. I Iran er man i en nutid, der kan udvikle sig katastrofalt, og i den historiske fortid, som man forsvinder ind i, i troen på, at den vil blive bevaret i eksistensen. Skønhedsåbenbaringen og det politiske spils ubønhørlighed er så tæt på hinanden, at man må frasige sig sin tilskuerplads.” Hør om maleriet, Merete Barkers rejse og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog. 

3. maj kl. 15
TORSDAGSDIALOG 
Kristian Zahrtmann: Italiensk tærskeplads (1902)
Kristian Zahrtmanns første rejse, 1875-78, gik til Italien. På den næste kom han i 1883 til Cività d'Antino i Abruzzerne, hvor han frem til 1911 tilbragte 17 somre, ofte med venner og elever.Hans malerier fra Italien er som Italiensk tærskeplads ofte præget af dristige farveeksperimenter, og i modsætning til tidens valørmaleri blev lys og skygge gengivet ved komplementære farver. Hør om maleriet, Kristian Zahrtmann i Italien og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog.