Børnenes kunstreol

Randers Kunstmuseum tilbyder nu Børnenes kunstreol, som er et selvkørende formidlingstilbud målrettet dagtilbud og familier med børn i alderen 3-5 år – alle kan dog være med.

Agnes Slott-Møller. Niels Ebbesen, 1893-94. Olie på lærred. 311x375 cm. Randers Kunstmuseum

På egen hånd kan I gå på opdagelse i fire værker fra Randers Kunstmuseums faste udstilling. Alt I skal gøre er at vælge en aktivitetskasse, sætte den på trækvognen, finde det pågældende kunstværk og lade kunsteventyret begynde.

I aktivitetskasserne finder I alt, hvad I skal bruge, både af materialer og instruktionsark. På instruktionsarkene kan I få et overblik over kunstnerne og kunstværkerne og læse om formålene med aktiviteterne, samt finde en oversigt over inspiration til tre aktiviteter, I kan udføre foran kunstværkerne. Hvis I har lyst til at forberede jer hjemmefra, er disse instruktionsark tilgængelige her:

Det vil også være muligt at tage oplevelsen med hjem! Husk derfor at tage det aktivitetsark med jer hjem, som hører til det kunstværk, I har oplevet på museet - således kan I fortsætte med at lege og lære om kunsten. 

De fire kunstværker er:

Agnes Slott-Møller: Niels Ebbesen, 1893-1894

Lad børnene opleve den kvindelige kunstner Agnes Slott-Møllers (1862-1937) monumentale kunstværk og den stemningsfyldte fortælling om nationalhelten Niels Ebbesen (1308-1340). Her vil I kunne læse historien, som både findes i en kortere og længere version, om den begivenhedsrige nat i Randers i år 1340, hvor Niels Ebbesen slår Grev Gert (1292-1340) ihjel og derved sikrer en lysere fremtid for Kongeriget Danmark. Der vil være rig lejlighed til samtaler om helte, både igennem udklædning og male-/tegneopgaver. Bagefter kan I gå på opdagelse efter Niels Ebbesen i Randers by.

Egill Jacobsen: Masker i grønt, 1945

Der er rigelig anledning til sjov og leg med misk-mask masker i maskemaleren Egill Jacobsens (1910-1998) maskemaleri. Her vil børnene kunne iklæde sig maleriets masker og bruge deres krop i beskuelsen af kunstværket. De mange former, farver og ansigter inviterer til en undersøgelse af den stemning, som værket udtrykker, og som I kan prøve at sætte lyd på ved hjælp af forskellige musikinstrumenter.  Lad jer inspirerer af maskerne verden og mal jeres egne humørfyldte masker, når I kommer hjem.

Sven Dalsgaards stole, 1963-1994

Kan stole være kunst? Det kan I undersøge sammen med Sven Dalsgaard (1914-1999), kunstneren som blev født i Randers og som gjorde brug af mange forskellige udtryksformer. Hør om stolene på kunstmuseet, som muligvis kigger tilbage på jer, mens I kigger på dem. Udtryk forskellige humør med jeres egne kroppe og find ud af, hvilke humør I synes, Sven Dalsgaards stole er i. Ikke nok med det, kan I prøve kræfter med at menneskeliggøre stole ligesom kunstneren, ved at dekorere miniaturestole eller ved hjemme at farvelægge og påklæde jeres helt egne påklædningsstole.

Theodor Philipsen: Malkeplads ved dyrehavegård, 1901

Lad jer fortrylle af lyset og farvens mester, Theodor Philipsen (1840-1920), som også bliver kaldt Danmarks første impressionistiske maler. Bred picnictæppet ud og oplev landskabet med de mange køer komme til live. Her vil I kunne gribe fat i både malerpalette og pensler, og opdage impressionismens forunderlige farvepalette og malerteknik – hvilken farve har et træ egentlig? Og har I nogensinde selv malet ligesom kunstneren har gjort? Hvis ikke, vil I bagefter have mulighed for at prøve kræfter med netop dette.