EUGÈNE DE SALA - Maler og myte

Udstillingen satte fokus på Osvald Lykkeberg Salomonsen, født i Randers i 1899, men kendt som rebel under det franske kunstnernavn Eugène de Sala

EUGÈNE DE SALA - Maler og myte

Udstilling af en markant og særegen skikkelse i dansk modernisme,Eugène de Sala. Sala tilegner sig, som en af de første danske kunstnere i det 20. århundrede, en række af de nye franske udtryksformer og importerer dem til København. Han bliver omtalt som ”Danmarks første surrealist”, som ekspressionist, kubist, konstruktivist og dadaist! Men også som ”Danmarks første punker” der på rulleskøjter med grønt hår, hvidpudret ansigt og røde læber optræder på 1920’ernes kunstscene kauserende omkring tidens tendenser, som de udspiller sig i Paris. Historien om Eugéne de Sala er også historien om en kunstner på kant med den øvrige del af den etablerede danske kunstverden, og om en virtuos provokatør, der kunne male næsten hvad som helst, og ikke lagde skjul på inspirationskilderne. ”Jeg kopierer ikke, jeg tyvstjæler” deklarerer Sala. Han giver inspiration til skikkelser i samtidslitteraturen som den excentriske grønskæggede ”Hakon Brand” i Den døde mand hos Hans Scherfig og som den satirisk skildrede ”L’artiste” hos digteren Jens August Schade:  

Se, jeg er verdenskunstner, jeg maler alle genrer,
som folk vil ha' det - jeg er et geni.

Jeg kender Picasso, som ingen dansker kender,
jeg kan ham udenad, imellem venner.
Jeg siger dig – Cézanne han er min yndlingsnode,
Ham kan jeg spille baade med og uden Hode

 Citat fra Jens August Schade: ”Studium”, Sjov i Danmark (1928)

 I 1937 udstiller Sala separat for sidste gang, og forsvinder derefter fra kunstscenen.

 Udstillingen vises fra den 16. april til den 31. juli 2016

I forbindelse med udstillingen blev der udgivet et særnummer af museumsmagasinet UDTRYK med information om kunstneren og hans værker. Se UDTRYK. Endvidere udgav forfatter Ove Bjørn Petersen publikationen L’artiste Eugène de Sala. Kunstrebellen der introducerede surrealismen i Danmark. P. S. Hansen Forlag.