ENCLAVE - LARS BANG

Det er med stor glæde Randers Kunstmuseum kan præsentere Lars Bangs første separatudstilling i musealt regi. Udstillingen ENCLAVE vises i kunstlaboratoriet fra den 23. januar til den 3. april 2016

Lars Bang maler figurative malerier. Han drives af sin egen dybt personlige fantasi, et særegent kunstnerisk univers, men også af social idealisme og samfundsmæssig indignation. I udstillingen ENCLAVE blandes det grimme, det groteske, det gådefulde og det barske med det metafysiske, det eksistentielle og det samfundsmæssige. Udstillingen ENCLAVE tager afsæt i forestillingen om civilisationens sammenbrud. På kanten af verden kæmper Lars Bangs figurer for at skabe lokale autonome enklaver, hvor tilværelsen kan bygges op på ny. Resultatet er nye fabler med moralsk bid og brod.

 I 2013 viste Randers Kunstmuseum og Randers Kunstforening udstillingen Kunst i Randers eje med værker fra private samlinger i Randers Kommune. Udstillingen var inspireret af en udstilling med samme titel fra 1944, og som dengang gennemførte museet og kunstforeningen en afstemning om ’Byens bedste billede’. På udstillingen blev der vist et værk af kunstneren Lars Bang (f. 1973), Cirkus Placebo, der på trods af at kunstneren i museumssammenhæng var et næsten ubeskrevet blad var en af publikums klare favoritter. Det figurrige maleri fascinerede museets gæster, og da afstemningen var forbi, havde maleriet opnået en samlet tredjeplads foran langt mere anerkendte kunstnere. Der var helt klart et eller andet på færde.

På baggrund af publikums interesse og museets faglige nysgerrighed blev der indledt en dialog med Lars Bang om en udstilling i KUNSTLABORATORIET. Resultat er en stærk og lovende særudstilling, som museet ser frem til at dele med publikum.

Om kunstneren

Bortset fra undervisning på Silkeborg Kunstskole under billedkunstner Bodil Sohn er Lars Bang autodidakt kunstner. Han er bosat i Silkeborg og befinder sig på den måde i kunstscenens periferi. I kunsthistorisk perspektiv kan han placeres som en udløber af 1990’ernes nyfortolkning af det figurative fortællende maleri. En række kunstnere, fra Christian Schmidt-Rasmussen (1963) til Martin Bigum (1966), Kathrine Ærtebjerg (1969) til Julie Nord (1970) og mange andre bryder med arven fra 1980’ernes Unge Vilde ved at insistere på maleriet som gyldigt udtryk. Realismen i deres billeder er dog, som hos Lars Bang, fordrejet i retning af fiktionen, maleriernes klare billedfortællende stil er påvirket af andre genrer som tegneserien, reklamen, eventyret eller grafittien. 

Foredrag ved Leo Tandrup

Søndag 28. februar kl. 14
I RASERI OG IVER – Lars Bangs malerier
Foredrag ved forfatter, Dr. Phil Leo Tandrup.
Entré 60 kr. Max. antal deltagere 50 personer. Det anbefales at der bestilles billetter.