LYSETS OG FARVENS MESTER - Theodor Philipsen

Retrospektiv udstilling med mere end 70 nøje udvalgte værker udlånt af Statens Museum for Kunst, Ordrupgaard, Ny Carlsberg Glyptotek m.fl samt sjældent viste værker fra private samlere. Den følger Philipsens kunstneriske udvikling fra guldalderens traditionelle dyremaleri til impressionismens fokus på lysets brydninger, det nordiske lys og landskab. Udstillingen inviterer publikum på en atmosfærisk rejse ud i det danske landskab og ind i maleriet.

13. august 2016 til 8. januar 2017

LYSETS OG FARVENS MESTER - Theodor Philipsen

Til august er det en stor glæde for Randers Kunstmuseum, at kunne præsentere den omfangsrige og storslåede udstilling LYSET OG FARVENS MESTER - Theodor Philipsen med værker af den danske impressionist som levede fra 1840-1920. Samtidig med udstillingen udgives et nyt stort monografisk og forskningsbaseret bogværk om kunstneren skrevet af museets tidligere leder og seniorforsker, Finn Terman Frederiksen.

Den danske malerkunsts store fornyer
Theodor Philipsen tilskrives rollen som den danske malerkunsts store fornyer der på sin særegne måde, forankret mellem den sene guldalders idyllisering og den franske impressionismes moderne lys og farvemættede maleri, i dag er identisk med den danske impressionisme.
Finn Terman Frederiksens seneste forskning giver museet mulighed for at belyse nye aspekter af Philipsens kunstneriske oeuvre - mellem traditionsbevidsthed og nyskabende radikalisme. Heriblandt at bringe dækningen af Philipsens forankring i den nationalromantiske tradition på højde med den stadige fokusering på Philipsens senere rolle som impressionistisk fornyer.

Til udstillingen på Randers Kunstmuseum har et stor antal danske museer og private samlere bevilget lån af værker til udstillingen, og udstillingen kan dermed præsentere de mest betydningsfulde værker af Theodor Philipsen, og samtidig give et samlet billede af hans omfattende kunstneriske oeuvre og den seneste forskning.