Hammershøi og dansk kunst. Ordrupgaard 100 år. En dialog

To uovertrufne museumssamlinger mødes, når Randers Kunstmuseum fra 19. maj til 9. september 2018 viser HAMMERSHØI OG DANSK KUNST med 32 absolutte hovedværker fra Ordrupgaards danske samling.

HAMMERSHØI OG DANSK KUNST. ORDRUPGAARD 100 ÅR. EN DIALOG
19. maj til 9. september 2018

I september 2018 er det hundrede år siden, at Ordrupgaards skaber, forsikringsdirektør Wilhelm Hansen (1868-1936) og hans hustru, Henny Hansen (1870-1951), åbnede dørene til Ordrupgaard og den fornemme samling af dansk og fransk kunst. Den 29. august 2018 er det 125 år siden Randers Kunstmuseum åbnede dørene for publikum. Museet var grundlagt seks år tidligere, i 1887, af Randers Kunstforening, men først nu stod museumsbygningen færdig og kunne indvies. Med udstillingen HAMMERSHØI OG DANSK KUNST markeres de to jubilæer ved at sammensætte to af landets fineste samlinger af dansk kunst. På udstillingen vises 32 absolutte hovedværker fra Ordrupgaards danske samling i dialog med værker fra Randers Kunstmuseums samling. Samlet bliver udstillingen en præsentation af nogle af de bedste værker i dansk billedkunst 1840-1920 overhovedet. Hele to værker fra den famøse danske Kulturkanon udstilles, nemlig Vilhelm Hammershøis Solstråler eller Solskin (1900) og L. A. Rings Sommerdag ved Roskilde Fjord (1900).

Hammershøi og dansk kunst
udstillingen Hammershøi og dansk kunst viser smukke nedslag i Ordrupgaards og Randers Kunstmuseums danske samlinger fra guldalderen og frem til Hammershøi på tærsklen til modernismen og et nyt billedsprog. Udstillingen viser en fantastisk billedlig udvikling over 80 år. Fra J.Th. Lundbyes (1818-1848) romantiske guldaldernatur med klare farver og dybe motiver, til Theodor Philipsens (1820-1920) danske impressionisme med sanseligt lys. Den specifikke udenlandske indflydelse som ses I Fynboernes farverige landskaber og L.A. Rings nedtonede og dystre realisme. Udstillingen kulminerer med Hammershøis tomme og tyste stuer – de smukke og melankolske universer, som har gjort ham til Danmarks måske mest kendte maler i udlandet.

Udstillingen er tilrettelagt af Ordrupgaard og Randers Kunstmuseum