Samtalesalon: Jørgen Leth og Erik A. Frandsen

OBS!! Kun få billetter tilbage

19. marts 2018

En af Danmarks største kulturpersonligheder, journalisten, tv- og filmmanden, forfatteren, digteren, foredragsholderen og cykelkommentatoren m.m., Jørgen Leth kommer til Randers. I anledning af Randers Kunstmuseums aktuelle særudstilling HAITI – Erik A. Frandsen inviterer Randers Kunstmuseum i samarbejde med FOF Randers til samtalesalon med Jørgen Leth og kunstneren bag udstillingen, Erik A. Frandsen. Sammen sætter de to fokus på Haiti, kunsten, kulturen – og livet.

Tid: tirsdag 8. maj kl. 19-21
Sted: Kulturhuset i Randers, den store sal
Entré: 150 kr.
Billetsalg: www.fof.dk/randers (begrænset antal pladser)

18.00-19.00: Udstillingen HAITI – Erik A. Frandsen er åben på Randers Kunstmuseum, 2. sal

I pausen vil det være muligt at købe plakaten og publikationen, som er produceret i forbindelse med udstillingen HAITI – Erik A. Frandsen mod kontant betaling. Særpris for publikationen denne aften 120 kr. Publikation og plakat kan erhverves samlet for 150 kr. Normalpris: Bog 150 kr., plakat 50 kr.

HAITI – ERIK A. FRANDSEN
I 2016 rejste Erik A. Frandsen (f. 1957 i Randers) til Haiti sammen filminstruktør Per Fly og fotograf Henrik Saxgren for blandt andet at opleve stedet og besøge vennen Jørgen Leth. Udstillingen viser for første gang kunstnerens samlede værker med afsæt i rejserne til Haiti i 2016 og 2018 – værker, som på hver sin måde udspringer af mødet med det eksotiske og fremmede, men også af det jordskælvsramte Haiti.

Særudstillingen giver et udstrakt indblik i samtidskunsten og de mange mediale udtryksformer den kan tage; lige fra farverige fresker til sanselige pasteller til kunstnerens dagbogsnotater fra rejsen, der står som hugget i neon i form af monumentale lysskulpturer.

Særudstillingen HAITI – Erik A. Frandsen kan opleves i perioden den 10. februar til og med den 29. juli 2018.

JØRGEN LETH
Jørgen Leth (f. 1937) er født og opvokset i Aarhus, hvor han i sin ungdom brugte meget af sin fritid på at køre cykelløb, men i stedet for at blive professionel cykelrytter kastede han sig over journalistikken. I 1960’erne var det især verdens forskelligartede kulturer og samfund, der optog ham. Det bragte Jørgen Leth vidt omkring og i 1998 slog han sig ned i nærheden af Port au Prince på Haiti – ikke langt væk fra det fatale jordskælvs epicenter tilbage i 2010, for at være et sted hvor ”kaos udenfor overgår hans eget indre kaos”.

Jørgen Leth er desuden kendt for både film og lyrik. Noget af det nok mest kendte er filmeksperimentet ”Det perfekte menneske” (1968) og det hudløst ærlige værk ”Det uperfekte menneske” (2005), hvorigennem han prøver at illustrere, at forestillingen om ’det perfekte menneske’ er og bliver en illusion. ”Livet er smukt, skrøbeligt, beskidt og frem for alt uregerligt.”

ERIK A. FRANDSEN
Erik A. Frandsen (f. 1957) indleder sin kunstneriske karriere i 1980'erne, hvor han blandt andet er med til at starte kunstnerfællesskabet Værkstedet Værst og er en del af bevægelsen "de unge vilde". Erik A. Frandsen afsøger kontinuerligt nye udtryksformer. Fra grafik og pensel over lak og træ til neonlys, indgraveringer i spejlblanke stålplader og enorme mosaikarbejder. Han arbejder ofte i billedserier, der opbygges i rumlige installationer.

Et centralt aspekt ved hans værker er brugen af et medie overført til et andet. Grundlaget for motiverne i hans værker er ofte det fotografiske øjebliksbillede fra forskellige situationer, familieportrætter, stilleben eller senest det håndskrevne og flygtige dagbogs- eller erindringsnotater fra hans ture til Haiti. På trods af de mange forskellige udtryksformer er hans værker kendetegnet ved at indfange flygtige øjeblikke, som transformeres og forskydes til solide og traditionsrige materialer.

Erik A. Frandsen arbejder løbende med monumentale udsmykningsopgaver i det offentlige rum og udstillinger i ind- og udland. Blandt hans mest kendte udsmykning kan nævnes både Frederik VIII's Palæ - Kronprinsparrets residens - og Landstingssalen på Christiansborg. I 2014 blev Erik A. Frandsen tildelt Statens Kunstfonds Hædersydelse (tidl. Livsvarig ydelse) og i 2016 modtog han Thorvaldsen Medaillen. Erik A. Frandsen er født i Randers og bor og arbejder i dag i København og i Italien.

Foredraget arrangeres i et samarbejde mellem Randers Kunstmuseum og FOF Randers-Purhus-Mariager.