Hammershøi og dansk kunst. Ordrupgaard 100 år. En dialog

To uovertrufne museumssamlinger mødes når Randers Kunstmuseum fra maj til september 2018 får besøg af udstillingen Hammershøi og dansk kunst, med 32 absolutte hovedværker fra Ordrupgaards danske samling.

07. maj 2018

ORDRUPGAARD PÅ REJSE
I foråret 2018 tages det første spadestik til Ordrupgaards nye underjordiske tilbygning Himmelhaven. Den omfattende byggeproces betyder, at museet lukker for besøgende i to år, men heldigvis skal Ordrupgaards fine samling af dansk kunst ikke samle støv. En internationalt anlagt vandreudstilling med Vilhelm Hammershøi og Ordrupgaards danske kunst i centrum vil nemlig kunne ses på danske og udenlandske museer fra 2018. Den starter på Randers Kunstmuseum.

Ordrupgaards grundlæggere Wilhelm (1868-1936) og Henny Hansen (1870-1951) er mest kendt for deres støtte til den franske kunst og deres store passion for impressionisme. En stor del af Ordrupgaards samling består dog også dansk kunst fra især det 19.- og begyndende 20. århundrede. Wilhelm Hansen var mæcen for udvalgte danske kunstnere og kendte personligt en række berømte kunstnere som – af hvem mange også kom på Ordrupgaard. Hansen samlede ihærdigt på dansk kunst fra sin samtid og fyldte sine private stuer med P. C. Skovgaard (1817-1875), C. W. Eckersberg (1783-1853), L.A. Ring (1854-1933), Fynbomalere og Vilhelm Hammershøi (1864-1916).

HAMMERSHØI OG DEN DANSKE KUNST
Udstillingen Hammershøi og dansk kunst viser smukke nedslag i Ordrupgaards danske samling fra guldalderen og frem til Hammershøi på tærsklen til modernismen og et nyt billedsprog. Udstillingen er ikke alene en samlingsudstilling, men også et stykke kunsthistorie, som viser en fantastisk billedlig udvikling over 100 år. Fra J.Th. Lundbyes (1818-1848) romantiske guldaldernatur, med klare farver og dybe motiver, til Theodor Philipsens (1820-1920) danske impressionisme med sanseligt lys. Den specifikke udenlandske indflydelse som ses hos Fynboernes farverige landskaber og L.A. Rings nedtonede og dystre realisme. Udstillingen kulminerer med Hammershøis tomme og tyste stuer – de smukke og melankolske universer, som har gjort ham til Danmarks måske mest kendte maler i udlandet.

ORDRUPGAARD MØDER RANDERS KUNSTMUSEUM
Udstillingen på Randers Kunstmuseum bliver en dialogudstilling med en perlerække af værker fra Randers Kunstmuseums egen samling, der af bl.a. museumsmanden Poul Erik Tøjner er blevet omtalt som en af landets fineste. Samlet bliver udstillingen en præsentation af nogle af de bedste værker i dansk billedkunst 1850-1910 overhovedet. Hele to værker fra den famøse danske Kulturkanon udstilles, nemlig Vilhelm Hammershøis Solstråler eller Solskin (1900) og L. A. Rings: Sommerdag ved Roskilde Fjord (1900).

Ordrupgaards samling er stiftet af en mæcen, mens Randers Kunstmuseum er grundlagt af Randers Kunstforening i 1887. Ikke desto mindre er der mange fine dialoger på tværs af samlingerne, fra L. A. Rings Portrætter af sønnen Ole til Philipsens skildringer af lyset på Saltholm. Flere af værkerne fra Ordrupgaard har af samme årsag tidligere været vist på Randers Kunstmuseum i forbindelse med en række af museets store særudstillinger; L. A. Ring På Kanten af Verden (2007), Vilhelm Kyhn og Det danske landskab (2012) og Lysets og farvens mester – Theodor Philipsen (2016). Vi glæder os til et gensyn med disse, men også til at opleve en lang række andre mesterværker på museet.

Udstillingen Hammershøi og den danske kunst vises på Randers Kunstmuseum fra den 18. maj til den 9. september 2018. Den kan efterfølgende opleves på bl.a. Hamburger Kunsthalle, Hamburg.