Cykelsmeden og kunsthistorikeren: 3. maj kl. 15

06. marts 2018 - Oprettet af Anne Sophie Lykke-Poulsen

Foråret byder traditionen tro på fem utraditionelle dialoger om kunst mellem cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen. I denne sæson inviteres publikum med på rejse i kunstnernes fodspor. Hver torsdag fokuseres på en rejseskildring i museets righoldige samling.

Claus Ørsted og Lise Jeppesen er ikke enige om meget, men de brænder begge to for kunsten. Der er lagt op til en sjov og festlig debat om kunst.

Program for torsdagsdialoger

• 3. maj kl. 15

Kristian Zahrtmann: Italiensk tærskeplads (1902)

Kristian Zahrtmanns første rejse, 1875-78, gik til Italien. På den næste kom han i 1883 til Cività d'Antino i Abruzzerne, hvor han frem til 1911 tilbragte 17 somre, ofte med venner og elever. Hans malerier fra Italien er som Italiensk tærskeplads ofte præget af dristige farveeksperimenter, og i modsætning til tidens valørmaleri blev lys og skygge gengivet ved komplementære farver. Hør om maleriet, Kristian Zahrtmann i Italien og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog.

Tag på rejse med kunstnerne
Fra starten af 1800-tallet var dannelsesrejsen til Rom et vigtigt udviklingstrin for enhver kunstner. I Italien fik de ikke alene klassisk grund under fødderne, men stod også ansigt til ansigt med det fremmede, det eksotiske og det ukendte i form af gestikulerende italienere, rustikke byscener og landskaber badet i sydens klare lys. Flere rejste videre ud til Spanien, Grækenland eller den nære orient. Senere blev Paris det foretrukne rejsemål. Kunstnerne lod sig fascinere af de fremmede verdener, men også af den kunst de så.

Randers Kunstmuseums samling rummer talrige hovedværker, der bærer vidne om denne rejselyst, og om senere generationers rejser ud i verden. Fra Jørgen Sonnes (1801-1890) Romersk Karneval (1846), Vilhelm Kyhns (1819-1902) panoramiske Landskab i den romerske Campagne (1851), Kristian Zahrtmanns (1843 -1917) Italienske Tærskeplads (1902), J. F. Willumsens (1863 -1958) Brænding i stille vejr på kysten af Bretagne (1904), Achton Friis’ (1871-1939) malerier fra Grønland fra Danmarksekspeditionen 1906-1908, Niels Larsen Stevns (1864 -1941) Udsigt fra slotspladsen i Cagnes (1923), Trondur Paturssons sørejser med den irske eventyrer Tim Severin, Merete Barkers rejser til det gamle Persien i 2005-2006, Sven Dalsgaards mange rejser på Stedet og mange flere.

Der er fri entré til dialogerne