Storslået donation til Randers Kunstmuseum

Randers Kunstmuseum har modtaget en meget fin donation til samlingen. Det drejer sig om en unik krukke af keramikeren Herman A. Kähler og billedkunstneren H.A. Brendekilde. Vasen er en gave til Randers Kunstmuseum fra Helene og Carl Sundt Hansen i Stavanger.

Herman A. Kähler og H. A. Brendekilde: Krukke med motiv af en skumfødt Venus, 1890

22. december 2016 - Oprettet af Lise Jeppesen

Krukken der dateres til 1890 viser et eventyrinspireret motiv med en nøgen kvinde i en muslingeskal omgivet af havets bølger, en skumfødt Venus. Den er med sit motiv og sin lustre glasur et meget smukt eksempel på den kunstnerkeramik der skabte Herman A. Kählers berømmelse.

På Randers Kunstmuseum har man altid kendt til krukkens eksistens, da den indgår i museets berømte portræt af Keramikeren H.A. Kähler malet af L.A. Ring i 1890. I maleriet ses krukken med Brendekildes dekoration i venstre side, til højre ses en krukke med dekoration af Thorvald Bindesbøll og i baggrunden ses en lille krukke med knækket hals, - et eksempel på L.A. Rings egne forsøg i retning af kunsthåndværk. Krukken blev opsporet i 1990 af museets daværende inspektør Signe Jacobsen og vist på udstillingen Omkring et Kunstværk, om Rings portræt af Kähler.

Her kunne man også opklare, at krukken sandsynligvis allerede kom til Stavanger i 1890. Carl Sundt Hansens morfar Sophus Andreas Buch (1854-1894) var museumsmand og fiskeriforsker og købte den sandsynligvis under et besøg i Danmark. At krukken i dag er endt i Randers skyldes i høj grad Helene og Carl Sundt Hansens datter Ingrid Halle. Hun kontaktede museet i sommeren 2016 og har efterfølgende, i dialog med sine søskende, valgt at foræret krukken til Randers i forældrenes navn.

Randers Kunstmuseum er meget lykkelige og taknemmelige over at modtage en så storslået donation og vi glæder os til at vise den frem for publikum. Først skal Venus dog modtage en mindre fodbehandling. Den ene fod er skamferet af et overfladisk afslag, som konservatorerne vil udbedre i januar måned. Krukken vil kunne opleves på sin nye centrale placering i museets samling omkring 4. marts 2017.