DET SKER

Se oversigt over kommende arrangementer, foredrag, udstillinger, værksteder og meget mere

10. februar - 29. juli
HAITI - ERIK A. FRANDSEN
Udstillingen tager afsæt i rejseskildringer af Erik A. Frandsen, der blev skabt under og efter rejser til det caribiske Haiti i 2016 og 2018. 
Entré

16. marts – 2. april 
KUNST OG TRO 
Der har altid været tætte forbindelser mellem kunsten og det religiøse. I denne udstilling sætter Randers Kunstmuseum fokus på, hvordan troen kommer til syne i kunsten. Det handler om tro og åndelighed. Museet udstiller alt lige fra skitser af altertavler til mere religiøst søgende værker.
Fri entré

24. marts - 2. april i museets åbningstid. 
TURIST PÅ RANDERS KUNSTMUSEUM I PÅSKEFERIEN  
Rom, Paris eller Skagen. Rejs ud som Jørgen Sonne og tag til karneval i Rom, oplev som Kristian Zahrtmann stemningen på en italiensk tærskeplads eller tag på stranden med William Scharffs kvinder. Vi sætter i foråret fokus på rejsetemaet, hvor vi bl.a. inviterer børn og barnlige sjæle på en rejse i kunsten.  
Fri entré 

25. marts kl. 13.30 
ALTERNATIV GUDSTJENESTE ved Thomas Larsen 
Som en del af udstillingen, Kunst og tro, afholder Randers Kunstmuseum i samarbejde med sognepræst, Thomas Larsen fra Sct. Mortens Kirke alternativ gudstjeneste palmesøndag. Vi forsøger her at spinde tråde mellem kunsten og troen. Arrangementet sluttes af med fælles dialog, kaffe og kage. 

29. marts kl. 14 
OMVISNING 
Offentlig omvisning i ERIK A. FRANDSEN – HAITI. 
Omvisningen er gratis med indløst billet til udstillingen. 

4. april kl. 19 - 21
KULTURHUSSALON OM KULTUR OG SUNDHED 
I dette forår retter Randers Kunstmuseum, Museum Østjylland og Randers Bibliotek spotlyset mod, hvilken betydning kulturlivet har for vores sundhed og læring.
I to kulturhussaloner kan du få fire forskeres interessante bud på netop disse to emner – og samtidig blive godt underholdt! Kom og få viden om, hvad musik, billedkunst, litteratur og andre kulturelle genrer betyder for vores sundhed og læring. Hver oplægsholder fortæller om netop deres fagområde, og derefter kan dagens publikum stille spørgsmål og debattere med forskerne.
Lektor og læge Lise Kirstine Gormsen og kulturkonsulent Mikkel Ottow
Sted: Kulturhusets Sal
Gratis

5. april kl. 15 
TORSDAGSDIALOG 
Joachim Skovgaard: Fra Halland Torperhuse, Dagsåsklippen (1890) 
I 1879 og den følgende sommer malede Joachim Skovgaard i Halland en del fine og solide studier og billeder. Kort tid efter gik rejsen til Paris, hvor han i vinteren 1880-81 malede under Leon Bonnat, Italien, hvor han opholdt sig dels i Rom, dels i Sora. Fra Sora gik rejsen i selskab med Kristian Zahrtmann til Grækenland. Den maleriske frihed som syden bragte Joakim Skovgaard udfoldede sig gennem 80'erne og 90'erne i en ny række landskaber, malet under sommerophold i Halland, herunder det lysfuldte maleri Fra Halland Torperhuse, Dagsåsklippen (1890). Hør om maleriet, rejsen og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog. 

11. april kl. 19-20.30 
KUNSTNERDIALOG MED ERIK A. FRANDSEN  
Randers Kunstmuseum inviterer til kunstnerdialog med den anerkendte og Randersfødte kunstner Erik A. Frandsen (f. 1957) i anledning af museets særudstilling ERIK A. FRANDSEN- HAITI. Kom og hør kunstnerens fortælling om rejsen til den caribiske ø i 2016, om værkerne og mødet med det eksotiske - og hvorfor det hele egentlig slet ikke drejer sig om Haiti.  
Entré: 50 kr.  
Randers Kunstmuseums Venner: Fri entré

13. - 22. april
RANDERS - EN BY I GALAKSEN
Star Wars indtager Randers Kunstmuseums kunstlaboratorium i forbindelse med ”Randers – en by i galaksen”. Her kan man gå på opdagelse i flere udstillede LEGO Star Wars modeller og så vil det være muligt for besøgende selv at give sig i kast med universet – der vil nemlig være rig mulighed for at bygge med inspiration i de udstillede modeller. 
Fri entré

19. april kl. 15 
TORSDAGSDIALOG  
Merete Barker:Fra en anden verden (2006)  
”Det historiske Persien besøgte jeg i foråret 2005. En kontrast til Inkariget, så det gav genlyd i hele ens sanse- og tankeapparat. At være der, og være så tæt på det, man havde lært som ungt menneske, blev et sus fra svundne tider. Det blev sat i det nuværende Irans tidsperspektiv. I Iran er man i en nutid, der kan udvikle sig katastrofalt, og i den historiske fortid, som man forsvinder ind i, i troen på, at den vil blive bevaret i eksistensen. Skønhedsåbenbaringen og det politiske spils ubønhørlighed er så tæt på hinanden, at man må frasige sig sin tilskuerplads.” Hør om maleriet, Merete Barkers rejse og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog.

24. april kl. 19 - 21 
KULTURHUSSALON OM KULTUR OG LÆRING
I dette forår retter Randers Kunstmuseum, Museum Østjylland og Randers Bibliotek spotlyset mod, hvilken betydning kulturlivet har for vores sundhed og læring.
I to kulturhussaloner kan du få fire forskeres interessante bud på netop disse to emner – og samtidig blive godt underholdt! Kom og få viden om, hvad musik, billedkunst, litteratur og andre kulturelle genrer betyder for vores sundhed og læring. Hver oplægsholder fortæller om netop deres fagområde, og derefter kan dagens publikum stille spørgsmål og debattere med forskerne.
Kreativitetsforsker Tatiana Chemi og musiker og hjerneforsker Peter Vuust
Sted: Kulturhusets Sal
Gratis

3. maj kl. 15
TORSDAGSDIALOG 
Kristian Zahrtmann: Italiensk tærskeplads (1902)
Kristian Zahrtmanns første rejse, 1875-78, gik til Italien. På den næste kom han i 1883 til Cività d'Antino i Abruzzerne, hvor han frem til 1911 tilbragte 17 somre, ofte med venner og elever.Hans malerier fra Italien er som Italiensk tærskeplads ofte præget af dristige farveeksperimenter, og i modsætning til tidens valørmaleri blev lys og skygge gengivet ved komplementære farver. Hør om maleriet, Kristian Zahrtmann i Italien og meget andet, når cykelsmed Claus Ørsted og museumsdirektør Lise Jeppesen inviterer til torsdagsdialog.

8. maj kl. 19-21
SAMTALESALON - JØRGEN LETH OG ERIK A. FRANDSEN
En af Danmarks største kulturpersonligheder journalisten, forfatteren, tv- og filmmanden, foredragsholderen, cykelkommentatoren, digteren m.m. Jørgen Leth kommer til Randers. I anledning af Randers Kunstmuseums aktuelle udstilling HAITI - Erik A. Frandsen inviterer vi i samarbejde med FOF Randers til samtalesalon med Jørgen Leth og kunstneren bag udstillingen, Erik A. Frandsen.
Sammen sætter de to fokus på Haiti, kunsten og kulturen.

I efteråret 2016 rejste Erik A. Frandsen (f. 1957 i Randers) til Haiti for første gang sammen med fotograf Henrik Saxgren og filminstruktør Per Fly for blandt andet at opleve stedet og besøge Jørgen Leth. Værkerne som vises i udstillingen er alle værker, som på hver deres måde udspringer af mødet med det eksotiske men også jordskælvsramte Haiti.

Tid: Tirsdag den 8. maj 2018, kl. 19-21
Sted: Kulturhuset i Randers, Store Sal
Billet: www.fof.dk/randers Pris: 150 kr.