HISTORIE OG ARKITEKTUR

Randers Kunstmuseum er et af landets ældste kunstmuseer med en meget fin samling af dansk kunst fra 1800 til i dag.

Randers Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum stiftet i 1887 på initiativ af byens kunstforening. Museet ligger i dag på anden etage i Kulturhuset, tegnet af arkitekt Flemming Lassen og indviet i 1969. Museet råder over et udstillingsareal på godt 1.500 m2, og en meget fin samling af fortrinsvis dansk kunst fra 1800 til i dag. Samlingen rummer hovedværker af C.W. Eckersberg, Christen Købke, Vilhelm Kyhn, Vilhelm Hammershøi, L.A. Ring (Sommerdag ved Roskilde Fjord, 1900), Ejnar Nielsen, Theodor Philipsen, Wilhelm Freddie, Richard Mortensen, Cobrakunstnerne samt bysbarnet Sven Dalsgaard. I den nyere del af samlingen ses værker af Andy Warhol, Piero Manzoni, Yoko Ono, Kurt Trampedach, Peter Carlsen, Poul Anker Bech, Martin Bigum og mange andre. I et særligt udstillingsrum vises den færøske kunstner Tróndur Paturssons installation "Kosmisk rum" (1997). I 2001 erhvervede Randers Kunstmuseum Birthe og Walther Ibsens samling på godt 1.500 værker. I 2010 modtog Randers Kunstmuseum som donation Erik Mikkelsens store samling af dansk kunst fra perioden 1980 frem. Over indgangen til Kulturhuset sidder Viera Collaros skulptur "Ringen" (1997).

Randers Kunstmuseum har en særdeles fin samling af dansk og udenlandsk kunst fra 1800 til i dag. Samlingen er etableret af en række personer, der gennem museets godt 130 år lange historie i høj grad har haft øjnene åbne for kunsten og for tendenser på den danske kunstscene. I 2001 erhvervede museet Birthe og Walther Ibsens Samling på godt 1.100 værker, herunder en stor samling af Sven Dalsgaard. I 2010 modtog Randers Kunstmuseum Erik Mikkelsens store og righoldige samling af dansk kunst fra perioden efter ca. 1980, bl.a. værker af De Unge Vilde.

Den høje kvalitet, der kendetegner Randers Kunstmuseums samling, har i tidens løb affødt mange anerkendende betegnelser i kunstlitteraturen. I en grad hvor museet omtales som en miniatureudgave af Statens Museum for Kunst.