Aktuelt
12. april til 27. juli 2014
ERIK A. FRANDSEN - DET GRAFISKE VÆRK

Udstillingen Erik A. Frandsen - Det grafiske værk er en storstilet og farverig udstilling med en indsamling på over 100 grafiske værker af en af Danmarks mest markante samtidskunstnere, hvoraf flere af værkerne ikke tidligere har været udstillet i museumssammenhæng. Udstillingen viser værker fra en periode på over 30 år; fra de første grafiske værker som Erik A. Frandsen selv trykker i Randers i slutningen af 1970'erne til de seneste omfattende professionelle grafiske projekter fra 2013. 

Trods Erik A. Frandsens arbejde med mange forskellige kunstneriske medier har grafikken altid været et udgangspunkt og et essentielt omdrejningspunkt for hans kunst. Allerede i 1980'erne bliver Frandsen udråbt som en af Danmarks store grafikere, og tidligt i hans grafiske arbejder opstår motiver, som sidenhen bliver til store motivrækker i hans malerier herunder værket Pige og hund fra 1986. I grafikken opnår Frandsen, tidligere end i hans arbejde med andre medier, at synliggøre sit mål - at konstruere det dobbelte rum - ofte med markante og grafiske strukturer i forgrunden og identificerbare hverdagsmotiver eller erotiske scener i baggrunden. 

Udstillingen er bygget op som en fortløbende fortælling over Erik A. Frandsens arbejde med det grafiske værk fra de eksperimenterende 80'ere over 90'ernes fotografiske familiescener til 00'ernes forlængelse af de hjemlige scener - blomsten, hjemmet og rejsen - men altid med hans ufravigelige modsætningsforhold mellem indhold og udtryk mellem popkulturen, de store fortællinger og den helt simple hverdag - som snapshots. 

Som medstifter af Værkstedet Værst i 1981 tilhører Frandsen generationen af de ”unge vilde” kunstnere fra 1980´erne. Han har som en af landets få kunstnere været med på Documenta i Kassel i 1992, og udstiller løbende i ind- og udland. Senest har Frandsen udsmykket Landstingssalen i Folketinget på Christiansborg Slot. 

Udstillingen er rigt formidlet via filmoptagelser fra Erik A. Frandsens grafiske arbejde hos Edition Copenhagen og via QR-koder, som er placeret på interessante og betydningsfulde steder i udstillingen. Derudover er der også tilrettelagt et åbent tegneværksted i udstillingsperioden med mulighed for på udvalgte tidspunkter at give sig i kast med sit eget grafiske tryk. Til skolernes forskellige målgrupper er der tillige udviklet værkstedspakker med udgangspunkt i udstillingen. Onsdag den 14. maj inviterer Randers Kunstmuseum til lancering på publikationen Erik A. Frandsen – Det grafiske værk 1978-2013 efterfulgt af en kunstnerdialog. 

Det er en stor glæde at Randers Kunstmuseum kan offentliggøre at museet, i forbindelse med forskningsarbejdet omkring Erik A. Frandsens grafiske værker, har modtaget en større donation af grafiske værker af Erik A. Frandsen og af hans kunstnerkollegaer fra 1980'erne. Den generøse donation er skænket til museet af Kirsten og Palle Diges Fond, som museet ønsker at rette en særlig tak til. 

Randers Kunstmuseum ønsker også at rette en særskilt tak til udlånerne, ARoS Aarhus Kunstmuseum og Vejle Kunstmuseum, som venligst har stillet værker til rådighed til udstillingen. Der skal også rettes en særlig tak til Erik A. Frandsens galleri Galleri Profilen, og til de involverede trykkerier Niels Borch Jensen Editions og Edition Copenhagen samt Horsens Kunstmuseum som velvilligt har stillet materiale, oplysninger, tid og fotomateriale til rådighed. Sidst men ikke mindst skal der rettes en stor tak til Erik A. Frandsen for det gode samarbejde. 

Udstillingen og publikation er realiseret med støtte fra:
Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond
Statens Kunstråds Billedkunstudvalg
Montana
Oticon Fonden
15. Juni Fonden
Overretssagfører L. Zeuthens Mindelegat
Grosserer L. F. Foghts Fond

Billede

 
Sidst opdateret: 08.07.2014
E-mail til redaktør: Anne Sophie Lykke-PoulsenSØREN THILO FUNDER

Søren Thilo Funder har modtaget Sven Dalsgaards legat til yngre eksperi-menterende kunst. 29. maj til 9. august 2014

Billede

12. april til 27. juli
POP IT UP! TEGNEVÆRKSTED

Tegneværkstedet er udviklet til udstillingen "Erik A. Frandsen - Det grafiske værk" og lægger op til at arbejde med motiver og teknikker, som dominerede bølgen af popkunst i 1960'erne, og som ses fornyet og nyfortolket i Erik A. Frandsens seneste grafiske produktion.

Fri entré 
POP IT UP! TEGNEVÆRKSTED

Billede
Randers Kunstmuseum · Stemannsgade 2 · 8900 Randers C · Tlf.: 86 42 29 22 · info@randerskunstmuseum.dk · tirsdag – søndag 10 – 16 og onsdag 10 - 20